Hepimizin, bilgisayar denince aklına ekran, klavye, mouse ve ekrandaki Windows logosu gelir. Windows dediğimizde ise işletim sistemleri dünyasının adeta bir Sabri Reyiz'i olan Windows XP gelir. İşte Microsoft ilk ortaya çıktığı günden bu yana öyle güzel işlemiş ki bunu bize, biraz araştıran ya da sorgulayan biri değilsek hemen tek işletim sistemi Windows gibi düşünüyoruz. Bu tıpkı internetin sadece Google ve Facebook'tan varolduğunu düşündüğümüz gibi (he bide haber siteleri).
Peki Bill Gates amcamız hepimizde bu etkiyi bırakmışken, Linux Vakfına neden katıldı. Gerçi Bill Gates değil, Satya Nadella ama sonuç olarak Microsoft'un büyü bir orandaki hissesine hala Bill Gates sahip ve onun onayı olmadan kolay kolay böyle bir işe kalkışılacağını düşünmüyorum. Her neyse konumuza dönelim. Bill Gates ya da Satya Nadella Microsoft'un Linux Vakfına neden üye olmasını istemiş olabilir ki? Aslında benim aklımda bir kaç ihtimal var. Şimdi sırasıyla bunlara bir bakalım.
Windows Phone Başarısızlığı
Microsoft aslında her ne kadar (bana göre) Windows Phone 8 ile büyük bir çıkış yakalamış olsa da uygulama geliştiricileri kendisine çekmeyi başaramaması ve Satya Nadella'nın bir konuşmasında Windows Phone'larda başarısızlığa uğradıklarını kabul etmesi ve geliştirmelerin durdurulduğunu açıklaması her ne kadar benim gibi Windows Phone sevenleri üzdüyse de ortada da bir gerçek mevcut. Özellikle sektörde büyük bir pasta dilimine sahip olan Android'in Linux çekirdeğini kullandığını düşünürsek ve hatta Ubuntu Touch'ın da aynı şekilde bir Linux dağıtımı olan Ubuntu'nun çatallanmasıdan ortaya çıktığını varsayarsak aslında Linux telefonlar için ideal bir altyapıyı sunuyor. Hatta bazı kullananlar Ubuntu Touch'ın Android'den daha verimli olduğunu dahi söylüyorlar.
Bu durum göz önüne alındığında Microsoft'un acaba Linux çekirdeğini kullanan bir mobil işletim sistemi yapabileceği benim aklımı kurcalayan nedenlerden biri. Bu düşünceme delil olarak ise Microsoft'un Windows Phone 10 ile Android uygulamalarını çalıştırabilen bir yapıda olmasını sizlere sunabilirim. Sonuçta Microsoft, BlackBerry gibi uygulama açığını Android uygulamalar ile kapatmak istemişti.
Stabil Bir Windows?
Herhangi bir Linux dağıtımı kullananlar bilir, özellikle Windows'tan sonra Liux kullanmak ilaç gibi gelir insana... O hız, o stabillik, o özelleştirilebilirlik... Gerçekten çok güzel hissettirir, hele ki bilgisayarınız eski ve düşük bir donanıma sahipse. Kali Linux (eskiden Backtrack olarak bilinirdi) ile ortaya çıkan "heçkırlar Kali kullanıyormuş", "Kali'den face patlatma", "Kali'de site heykleme", "Kali yükleyip heçkır olcam" muhabbetleri ile bir çok gencimiz Kali kuramayıp (kurulumu zordur) "o da Linux bu da Linux" mantığıyla farklı dağıtımlara yönelerek arkadaşlarına hava atıp Linux'un tanınırlığını artırmışlardır. Son zamanlarda dünya da hızla yaygınlaşan Linux kullanıcılarının Windows'un stabilliğinden şikayet etmesi belki de Microsoft'u yeni arayışlara yöneltmiş olabilir.
Bayern Münih & Borussia Dortmund Kardeşliği
Bayern ve Dortmund arasındaki hikayeyi bilmeyeniniz yoktur herhalde. Hiç bilmeyenler için Dortmund bir ekonomik krize girer ve yüksek bir meblağ borcu vardır, kulüp artık iflasını duyurmak üzeredir. Ancak bir yardım eli uzanır ve Bayern 3 milyon euro borç verir. Dortmund o parayla acil ödemelerini yapar ve artan kısmı ile altyapısını güçlendirir. İlerleyen zamanlarda ise borcunu kapatıp stat satın alır ve sonrasında gelen şampiyonluklar olarak devam eder ancak her şey o 3 milyon euro ile başlar.
Belki bir centilmenlik örneği olarak Microsoft'un sırf Linux'a destek olmak için bu tarz bir üyelik işlemini her ne kadar düşük bir ihtimalde olsa düşünmüyor değilim. Tamam kabul bu biraz fazla Pollyanna'cı bir bakış açısı oldu ama belki de adamlar vicdan yaptı.
Velhasılı kelam adamlar Linux Vakfına üye oldular ve yıllık 500.000 dolar Linux Vakfına ödemeyi kabul ettiler. Artık bundan sonrasını sıkı takip etmek gerekecek.