Yazılım
Apple’ın iPad mini’nin Retina ekranını 2048 x 1536 çözünürlükle sunması, büyük Retina ekranlı iPad’ler için şimdiye kadar hazırlanmış tüm uygulamaların herhangi bir ayarlama veya değişiklik olmadan ikinci nesil mini tablette de çalışmasını sağlıyor. Tim Cook, birkaç hafta önce iPad mini Retina’yı tanıtırken 475 bin civarında tablet uygulamasının App Store’da yer aldığını söylemişti. Geçen zaman zarfında meydana gelen eklentilerle birlikte sayının 500 bine yaklaştığını söyleyebiliriz. Bu da, Retina ekranlı iPad mini ile kullanabileceğiniz binlerce uygulama olduğu anlamaına geliyor.
iPad mini’nin ekranının daha küçük olması tablete özel uygulamaların ikonlarının biraz daha küçülmesine neden oluyor. Bu durum bazı ikon, düğme veya yazılara dokunmayı zorlaştırabiliyor. Yine de, daha yoğun piksellere sahip ekranın hem uygulamaları hem de gazete ve dergileri daha keskin ve berrak gösterdiğini belirtmek gerek. Retina ekranlara tam olarak uyum sağlamayan yazı ve grafiklerde ise bulanıklık ve bozulmalar 9.7 inç’lik Retina ekrandakine göre daha belirgin ve rahatsız edici nitelikte.
Apple A7 işlemcinin varlığı iPad Air’da düzgün çalışabilen her türlü oyun ve uygulamanın iPad mini Retina’da da rahatlıkla kullanılabileceği anlamına geliyor. Bu durum iPad mini’ye hitap eden uygulama sayısını daha da artırıyor, maksimuma yaklaştırıyor.
Yeni satın alınan iOS cihazları için iWork ve iLife uygulamaları ücretsiz sunuluyor. Yani yeni bir iPad mini satın aldığınızda Pages, Numbers, Keynote, iMovie, iPhoto ve GarageBand uygulamalarını da herhangi bir ücret ödemeden tabletinize yükleme şansına sahip olacaksınız.
iPad mini Retina multimedya tarafında genellikle Apple’ın çizdiği çerçevede hareket ediyor. iTunes Store şarkı veya film satın alma işleri için kolay ve pratik, aynı zamanda ücretli bir yol sunarken, App Store’dan indirebileceğiniz üçüncü taraf video uygulamaları da tablete bilgisayardan film dosyaları yükleme fırsatı tanıyor. İnternet radyo uygulamaları da iPad mini’yle müzik dinlemek için önemli alternatifler arasında bulunuyor.
Sonuç
Retina ekranlı ikinci nesil iPad mini’nin fiyatları 999 TL’den başlıyor. Retina ekranın varlığı nedeniyle fiyatlar geçen yılki modelinkine göre biraz daha yüksek seviyelerde konumlanıyor. Ancak bu farkı makul karşılamak gerekiyor. Ne de olsa ortada büyük bir görsel kalite değişimi var. Birinci ve ikinci nesil iPad mini’leri yan yana getirip ekranların sunduğu görüntülerdeki farkı gördüğünüzde buna hak vermemeniz elde olmayacaktır. Öte yandan iPad mini’de Apple A7 ve bunun gibi üst sınıf donanım bileşenlerine yer verilmesi de fiyat artışının önemli unsurları arasında bulunuyor.
Apple geçen yılki iPad mini’yle daha düşük profildeki teknik özelliklere sahip küçük bir tablet sunmuştu ve büyük ekranlı iPad ile arada büyük bir sınıf farkı vardı. Ancak bu yıl durum değişti, iPad mini’deki “mini” takısı sadece boyut farkını ifade eder oldu. Yani iPad mini ikinci nesille birlikte sınıf atladı.
iPad mini ve iPad Air’ın aynı teknik özelliklerle sunuluyor olması, hangisini seçeceğine karar vermekte zorlananları biraz daha zorluyor. Ancak ihtiyaçlarınızı belirlediğiniz takdirde karar vermeniz de kolaylaşacaktır. Eğer dışarıda çok gezen birisiyseniz ve tabletinizi yanınızdan ayırmak istemiyorsanız, öncelikli tercihiniz iPad mini olmalı. Eğer hücresel şebeke destekli bir model seçerseniz daha iyi olacaktır.
Eğer tabletle vaktinin büyük kısmını evde geçirecek bir kullanıcı olacaksanız, bu durumda Retina ekranlı iPad mini yerine Retina ekranlı iPad Air’ı tercih etmeniz daha iyi olacaktır. iPad mini’nin Retina ekranı film izlerken, dergi veya kitap okurken yeteri kadar kaliteli ve net görüntüler sunuyor, ancak imkan bulunan durumlarda büyük ekrandan yararlanmak her zaman daha iyidir diye düşünüyoruz.