Mac’te Uzman Olmak için 5 İpucu

Mac’imizi daha iyi tanımak ve daha iyi kullanmak için bazı ipuçlarını öğrenmek gerekiyor. Ben de Sihirli Elma’da olabildiğince pratik ve basit ipuçlarını sıklıkla paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazıda da gün içerisindeki Mac kullanımımızı iyileştirmek, ve işlerimizi kolaylaştırmak için 5 harika ipucunu derleyerek paylaşıyorum. Eminim ki bilmediğiniz en az 1 tane vardır, ve bundan sonra Mac’inizi bir nebze olsun daha iyi tanıyor ve kullanıyor olursunuz… :)

1. Uygulamaları Spotlight kullanarak çalıştırmak

Bir uygulamayı çalıştırmanın elbette birden çok yolu var. Belki de Lion ile birlikte hayatımıza giren LaunchPad bunun en iyi yöntemlerinde bir tanesi. Ancak uzman bir Mac kullanıcısı, LaunchPad’i açmaya gerek kalmadan, uygulamaları çok daha hızlı bir şekilde çalıştırabilir…

Spotlight’ı command+boşluk tuşu ile açarak, uygulamanın adının ilk birkaç harfini yazmamız yeterli oluyor. Spotlight neredeyse anında ilgili uygulamayı buluyor, ve bize sadece “enter” tuşuna basmak kalıyor.

2. Dosyaları açmadan, hızlıca “Göz Atmak”

İşte bu ipucu, Mac’e geçtikten sonra en çok hoşuma giden şeylerin başında geliyor. Bir dosyanın içeriğine göz atmak mı istiyoruz? Klavyemizden boşluk tuşuna basıyoruz, ve işte dosyanın içeriği karşımızda!

Excel tablosu
Resim / Fotoğraf
Sunum
Yazı
Müzik
Video
vb…
gibi bir çok dosya formatını destekleyen “Göz At” (Quick Look) sayesinde sadece boşluk tuşunu kullanarak, dosyayı açmaya gerek kalmadan ve beklemeden dosyamızı görüntüleyebiliyoruz!

Ufak bir ekleme de yapayım, “göz at” penceresi açıkken aradığımız dosyayı bulduysak, bu pencereye çift tıklayarak dosyamızı kolayca açabiliyoruz… :) “Göz Atmak” çok ama çok büyük bir kolaylık!

3. Masaüstünü kolayca görmek

“Masaüstünü görmek için ne yapmam gerekiyor?” sorusu sıklıkla soruluyor bana. Yine çok basit bir yöntem mevcut: Baş parmağımız ve 3 parmağınızı birleştirip Trackpad üzerine koyduktan sonra, parmaklarımızı açma hareketini yapıyoruz, ve işte masaüstü karşımızda! Parmaklarımızı yeniden kıstırarak da ekranımızı eski haline getirebiliyoruz.

Ya da yine basit bir kısayol da paylaşayım: command-F3 tuşlarına basarak da masaüstümüzü kolayca görebiliyoruz.

Trackpad ile neler yapabileceğimizi çok daha iyi öğrenmek için tam 1 sene önceki “Mac OS X Lion ile TrackPad’in yükselişi“ yazısına göz atabilirsiniz.

4. Farklı menü seçenekleri

Mac’imizdeki menü çubuğunda her uygulamanın farklı menü seçenekleri yer alıyor. Ancak menüler arasında dolanırken klavyemizden bazı özel tuşlara basarak, normalde görülmeyen bazı özelliklere de erişebiliyoruz… :)

Menüler arasında dolaşırken aşağıdaki tuşlara basmayı deneyin, bazen sürpriz özellikler keşfedebilirsiniz… :)

Shift
Command
Alt (Option) – özellikle bu tuş çok işe yarıyor :)
Control
Örneğin bu şekilde “dosyaları kes & yapıştır” yapabiliyoruz… :) Nasıl olduğunu merak edenler “Mac’te dosyalar için “Kes & Yapıştır” (Taşımak) yok mu?” yazısına göz atabilirler.

Ya da uygulamadan çıkarken önce tüm pencereleri kapatabiliyoruz, böylece uygulamamızı yeniden açtığımızda bu pencereler karşımıza gelmiyor… :) Bunun için de “Uygulama Açılırken Yeniden Açılan Pencereler [Lion Resume]“ yazısına göz atabilirsiniz.

5. Mission Control ile uygulamalar arasında kaybolmamak

Mac’imizi kullandıkça daha fazla uygulama ve her uygulamada daha fazla pencere ile haşır neşir olmak durumunda kalabiliyoruz. Bir yerden sonra bunlarla başa çıkmak problem olabiliyor. İşte bu durumu kolaylaştırmak ve bizim uygulamaların ve pencerelerin arasında kaybolmamamız için Mission Control adlı özellik yardımımıza koşuyor.

Bonus: Metni yapıştırırken yazı stilini eşleştirmek
5 tane desem de bunu paylaşmadan yazıyı bitirmek istemedim… :) Bir çok Mac kullanıcısının bilmediği bu özellik, aslında bol bol kopyala & yapıştır yapanlar için hayat kurtaran bir özellik!

Bir yazı yazarken veya sunum hazırlarken, web sayfasından kopyaladığımız bir metni yapıştırdığımızda çoğu zaman web sayfasındaki stil ile yazdığımız yazının stili birbirine girer. Yapıştırdıktan sonra bir de bu stili değiştirmekle uğraşırız. İşte “Yapıştır ve Stili Eşleştir” özelliği bu noktada bizi bu ek işlemden kurtarıyor.

“Yapıştır ve Stili Eşleştir” sayesinde yapıştırdığımız metin, yazdığımız yazının veya hazırladığımız sunumun stiline kendini uyduruyor! :) Klavye kısayolu biraz kalabalık (Shift-Alt-Command-v), ancak sağladığı çözüm çok çok pratik…


Yorum Gönder

Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın

Daha yeni Daha eski