Uzun süredir Macbook kullanan veya kullanmak isteyen arkadaşlara tavsiyelerimi yazmak istiyordum bu yazımda sizlerle ikinci el macbook alırken nelere dikkat etmemiz gerekli, almak istediğimiz bilgisayarın hangi bölümlerine bakmalıyız hangi özellikleri test edip çalışıp/çalışmadığını kontrol etmeliyiz bunlar hakkında bilgiler vereceğim.
Bir önceki yazımda zaten sizlere 1 yıldır Macbook Pro bilgisayar kullandığımı ve yeni başlayanlar için tavsiyelerimi yazmıştım ve bilgisayarıda bende ikinci el olarak temin ettim malum dolar bir hayli yüksek bu sebepten ötürü gönül isterdiki sıfır almak ama ikinci el çok güzel bir bilgisayar denk getirdiğim için doğru bir tercih yaptığımın kanaatindeyim. :)
İkinci El Macbook Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kozmetik olarak inceleyin
Bilgisayarın altına üstüne sağına soluna yani kısacası aluminyum olan bütün heryerine dikkatle bakalım herhangi bir düşürme izi, vuruk izi veya çatlak kırık gibi olumsuz yönleri var mı incelememizde fayda var.
Yüzeysel donanımlarını kontrol edin
Almak istediğimiz Macbook bilgisayarımızın özellikle İzleme Dörtgeni (Trackpad)'ni inceleyim İzleme dörtgeni üzerinde fonksiyonları çalışıyor mu hepsini teker teker inceleyelim. Klavye üzerinde ilgili tuşların görevlerini yerine getiriyor mu mutlaka hepsini tek tek test edelim ve herhangi bir yıpranma belirtisi olup olmadığınada bakmakta fayda var.
Klavye ışığının yanıp yanmadığını mutlaka kontrol etmenizi tavsiye ederim çünkü bir sıvı temasında bu ışığın zarar görme olasılığı çok yüksek eğer çalışmıyor ise cihaz muhtemelen bir sıvı teması yaşamış olabilir.
Giriş - Çıkış portlarını kontrol edin
Bilgisayarımızın bütün portlarının görevlerini tam olarak yerine getiriyor mu bunu kontrol edelim. Örn: Wifi, Bluetooth vb.
Depolama alanını kontrol edin
Zaten hali hazırda en düşük boyut olarak 128GB SSD depolama ile geliyor ve depolama alanında mutlaka hata araması yapmalıyız bu aramayı şu yolu izleyerek yapabilirsiniz;
Spotlight Araması > Disk İzlencesi > İlk Yardım > Çalıştır
Ekranı kontrol edin
Mümkünse parlaklığı sonuna kadar getirip ekranda ölü pixel, ışık sızması veya çatlak, ezik gibi kusurlar var mı öğrenmeliyiz.
Donanım Testi Yapın
Bilgisayarımızı yeniden başlat düğmesine bastıktan sonra ''D'' tuşuna basalım ve Donanım Test Ediliyor yazısını görünceye kadar basmaya devam edelim ve karşımıza ilgili ekran geldiğinde tuşu bırakabiliriz. Bu test sayesinde bilgisayarımız yaklaşık 3-4 dakikalık donanım testine girecek ve bilgisayar hakkında herhangi bir çalışmayan veya görevini yerine eksik getiren bir birim var ise bize bilgi verecektir. Bu testi yapar iken mutlaka bilgisayarımız şarja takılı vaziyette olsun.
Pil Sağlığını Kontrol Edin
Sağ üst Apple logosuna tıklayalım ardından Bu Mac Hakkında > Sistem Raporu > Güç sayfasına gelelim ve bilgisayarımızın ne kadar pil ömrü kaldığına ve pilimizin toplam kaç kere doldur boşalt yapıldığına bakalım ve bu bilgiye kendim kullanıyor olduğum coconutBattery uygulaması ilede daha detaylı bir şekilde erişim sağlayabilirsiniz.
Örn: Ben 1 yılda yaklaşık 90 pil devir sayısına ulaştım yoğun kullandığım söylenemez ama ortalama bir değer olarak yıllık 100-120 arası devir sayısı ideal rakamlardır. Apple piller için 1000 devir sayısına kadar %80'nini koruyacağını garanti ediyor lakin almak istediğimiz bilgisayar +1000 devirde ise ve pil sağlığı %80'nin altındaysa ekstra olarak pil masrafı çıkaracağınıda göz önünde bulunduralım. Macbook pilleri gömülü olarak geldiği için değiştirmek için mutlaka yetkili serviste işlem yaptırmalıyız diğer yetkisiz müdahaleleri yapmayın/yaptırmayın sonuçları üzücü olabilir.
Seri Numarasını Kontrol Edin
Sağ üstten Apple logosuna tıklayalım ve Bu Mac Hakkında kısmına gelelim ve ilgili sayfadan seri numarasını kopyalayarak Apple Servis ve Destek Kapsamı sayfasından seri numarasını kontrol edip bilgisayarımız ile eşleşiyor mu herhangi bir farklı durum var mı kontrol edelim cihazda garanti var ise bunuda bu sayfadan görüntüleyebiliriz.
Şarj Aletini Kontrol Edin
Macbook şarj aleti fiyatları oldukça yüksek mümkünse şarj aletinin orjinal olup olmadığına, herhangi bir kopuk veya tamir edilmeye çalışılmış bir kısmı var mı dikkat etmemizde fayda var.
Genel olarak Macbook bilgisayarlar uzun ömürlü bilgisayarlardır arkadaşlar. Herhangi bir sorunu olmadığı sürece sizi yarı yolda kesinlikle bırakmazlar. Genelde Macbook kullanıcıları cihazlarını satmadan önce sıfırlama yapalar fakat yapmamışlar ise mutlaka satıcıya ait iCloud, Bilgisayar Şifresi gibi bölümlerden çıkış yapın ve cihazı sıfırlayın ve temiz bir kurulumla kendinize ait bilgileri girip bilgisayarını kullanmaya başlayın.
Macbook zevkli bir bilgisayardır, ben bile neden daha önce geçmemişim dedim kendime alacaklara tavsiye ediyorum. Uygun fiyatlı ve herhangi bir sorunu olmayan cihazları mutlaka değerlendirsinler. Sorularınızı yorum formundan iletebilirsiniz, görüşmek üzere.