Blog Konusu Seçiminde MUTLAKA Dikkat Edilmesi Gerekenler


Blog açmak amacıyla bir yola girdiyseniz ve içiniz yazma isteğiyle dolup taşıyorsa önünüzde büyük ihtimalle şu sorun duruyordur: Bloğun konusu ne olmalı? Evet, söylerken oldukça kolay olan blog açma süreci, blog konusu seçimi noktasına geldiğimizde şöyle bir duraklamamıza neden olur. Peki, öyleyse blog konusu seçmesürecinde ne yapmamız gerekiyor? Konu seçimini nasıl yapmalıyız?

blog konu seçimi


Blog açmadan önce belirlenmesi gereken en önemli nokta olan blog konusu seçimi, esasında bizim ilgi alanlarımız ve yeteneklerimizle ilgili bir durumdur. Bu nedenle, bloğumuzun konusunun doğrudan blog yazı konusu üzerinde de etkili olduğunu düşünürsek ilk maddemizin bu olacağını söylemem yanlış olmaz.


İlgi Alanınızı Tespit Edin


Blog konusunu belirlemeden önce kendimize ilgi alanlarımızı sormalıyız. Sinema mı? Sanat mı? PC Donanımı mı? Kitaplar mı? İnternet mi? Bu liste uzar gider tabi ki… Ancak şunu da belirtmem gerekiyor: İlgi duyduğumuz her alanda iyi yazılar yazamayabilir veya istediğimiz kalitede içerikler üretemeyebiliriz. İlgi alanımızı tespit ederken mutlaka bunu göz önünde bulundurmalıyız. Neticede iyi futbol oynayan ve futbolla yatıp kalkan kişilerin ciddi bölümü, iş yazı yazmaya gelince donup kalabilir. İşte burada bir başka nokta devreye girmekte: Yeteneklerimiz.



Yeteneklerinizin Farkında Olun


İlgi alanlarınızı belirledikten sonraki bir diğer önemli şey ise yeteneklerinizin farkında olmanızdır. Bunu söylerken şunu kastediyorum: Örneğin arabalarla ilgili ciddi bir bilgi birikimine sahipsiniz ve bu birikimi blog yazarak herkesle paylaşmak istiyorsunuz. Buraya kadar her şey normal. Ancak dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta da yazı yazarken ne kadar iyi olduğunuz. Bundan kastım bir roman yazarı kalitesi değil tabi ki… Ancak Türkçe’nin dil kurallarına ne kadar hakimsiniz? Akıcı bir yazıyı kaleme alabiliyor musunuz? Blog yazmaya başlamadan önce bunlara dikkat etmeniz gerekli. Tabi kimse anne karnında öğrenmiyor düzgün ve akıcı bir Türkçe ile yazmayı! Ancak en azından blog açmadan önce bu alanda eksikliğiniz varsa bunu kabul edip, bu eksikleri kapatmaya çalışmanız gerekir. Binanın temelini sağlam atın ki binayı ileride yükseltebilin.



İyi Bir Blog Okuru Olun


Kaliteli ve akıcı yazılar yazmanın başka bir adımı ise iyi bir okur olmaktır. “Ben okumayı sevmiyorum ama yazmayı çok seviyorum” diyen biriyle ben hiç karşılaşmadım. Büyük ihtimalle siz de böyle birini tanımıyorsunuzdur. Bunun nedeni, yazmanın ilhamının okumaktan gelmesidir. Bu nedenle ilgi alanlarınızla ilgili yazılar yazan blogları internette bulmalı ve bu blogların yazılarını düzenli olarak takip etmelisiniz. Göreceksiniz ki bir süre sonra hem yazma isteğiniz artacak hem de aklınıza birçok farklı blog konusu gelecektir. 



Önceliklerinizi Belirleyin


Önceliklerden kastettiğim şu: Zevk olsun diye mi blog yazacaksınız? Yoksa blog yazarlığını doğrudan para kazanma amaçlı mı düşünüyorsunuz? Zevk için yazıyorsanız istediğiniz sıklıkta ve özgürce yazabilirsiniz. SEO gibi konulara pek girmenize gerek yok. Ancak para kazanmak da istiyorsanız o zaman SEO, anahtar kelime analizi, Search Console ve Google Adwords gibi alanları öğrenmeniz gerekecektir. Zira bunları bloğunuzda uygulamadan para kazanmanız maalesef bir hayli zor. Bu yüzden önceliğinizin ne olduğunu, bloğunuzu niçin açtığınızı belirlemeniz gerekiyor.

Ben yazının bundan sonraki kısmında blog yazarak para kazanma isteğiyle blog yazdığınızı varsayıyorum. Çünkü söz edeceğim şeyler biraz daha blog yazmayla ilgili teknik konular olacak.



Anahtar Kelimelerin Doğru Seçilmesi


Eğer bloğunuzdan gelir de elde etmek istiyorsanız mutlaka SEO terimini duyacaksınız. Site içi SEO’nun önemli bir parçası da anahtar kelime seçimidir. Bloğunuzu ilgi alanınızla alakalı bir domain adı ile açtıktan sonra, bloğunuz için yazacağınız yazılarda da belirli anahtar kelime gruplarını kullanmanız gerekmektedir. Çünkü herhangi bir anahtar kelime kullanmadan, rastgele, üreteceğiniz yazıları Google bulmakta zorlanacak ve sonuç olarak bu yazılar Google’da arama yapan insanlara ulaşamadığı için bloğunuz para kazanamayacaktır.

Peki, anahtar kelime seçerken nelere dikkat etmelisiniz? Dikkat edilmesi gerekenleri kendi bloğumu örnek göstererek yapmak istiyorum.


Bloğumun alan adı: Blogmodu (Bloğun, blog yazmak ile ilgili olduğu vurgusu)

Bloğumun Etiketleri: Blogger, Blog açmak, Makale yazarlığı, SEO ipuçları, Online iş fikirleri (Bloğa giren bir kişi bu bloğun blog yazarak ve online işlerle para kazanma üzerine içerik ürettiğini hemen anlayabilir. Tabi Google Botlar da…)

Bloğumdaki anahtar kelimeler: Bloggerlık, blog açmak, yazı yazarak para kazanmak, Blogger, siteye iletişim formu ekleme, Blog takip et butonu, blogger üst menü ekleme, blogger yatay menü, blogger kod kutusu, internetten para kazanma, evden para kazanma yolları, online kazanç, makale yazarak para kazanmak, makale yazarı olmak vb. (Temel ve yardımcı anahtar kelimelerin birbirinden kopuk olmaması ve etiketler ile bağlantılı olmaları gerekir)   


Kısaca özetlemem gerekirse hem blog ziyaretçileri hem de botlar bu bloğun blog yazmak, blogger ve blog ile para kazanmakla ilgili olduğunu hızlı bir biçimde anlayabilir. Sizlerde blog konusu seçerken genelden özele doğru bir piramit oluşturmalısınız. Yani Niş site de denilen, genel bir kelime grubunun alt kelimelerini ya da sadece bir tek kelimeyi hedefleyen içerikler sitenizin Google tarafından daha kolay bulunur olmasına ciddi biçimde katkı sağlayacaktır.


Diyelim ki siz bir blog açmak istediniz ve ilgi alanınız da “Saçlar” üzerine olsun. Buradan yola çıkarak niş bir blog açmak ve blog konusu seçimi için saç kelimesinden özele doğru giderek aşağıdaki gibi bir anahtar kelime grubu hedeflemelisiniz.  


blog konusu seçimi
Blog Konusu Seçiminde Yapılması Gerekenler


Bu noktada aklınıza şöyle bir soru gelebilir: Saç ekimi kelime grubundan saç ekimi öncesi ve sonrası kelimeleri nasıl aklımıza gelecek? diyebilirsiniz. Burada kafamızdan bulduğumuz tek kelime ilgi alanımızla ilgili olan “SAÇ” kelimesi. Diğer kelimelere aşağıdaki resimde olduğu gibi keywordtool.io sitesine “saç ekimi” yazarak ulaştık. Yani insanlar Google’da nasıl arama yapıyorlarsa, biz de bu sorgulardan yola çıkarak anahtar kelimemizi belirliyoruz. Sonuç olarak anahtar kelime seçimi blog konusu seçimimizi de belirliyor…


Anahtar Kelime Analizi - Keywordtool.io

Şimdi son maddemize geçebiliriz. Buyurun…


Özgün ve Eşsiz İçerikler Üretin!


Hepimizin bildiği gibi Google üzerinde milyarlarca içerik var ve bir şeyi arattığımızda Google milisaniyeler içinde en doğru ve faydalı sonucu karşımıza çıkarmaya çalışıyor. İşte Google SERP sonuçlarına etki eden en önemli etkenlerden biri ise özgünlüktür.

Bloğumuz için ürettiğimiz içeriklerin özgün olması demek tamamen bizim aklımızın ürünü olan cümlelerle yazılmaları demektir. Yani daha önce bizim dışımızda kimse tarafından kullanılmamış olmaları gerekir. 


Özgünlüğü ben 2’ye ayırıyorum:

Daha önce birçok kişinin yazdığı bir konuda ama özgün olarak yazmak,
Daha önce hiç kimse tarafından yazılmamış bir konuda, ilk kez, özgün bir yazı yazmak. 


Bu iki maddeden ikincisini de yapabiliyorsanız, yazdığınız yazının Google tarafından ilk sayfada ve ilk sırada çıkmaması için hiçbir neden yok! Bu nedenle siz siz olun bloğunuzu özgün ve eşsiz yazılarla doldurmaya gayret edin…

Blog konusu seçiminde dikkat edilmesi gerekenler”i aktarmaya çalıştığım bu yazım umarım sizler için faydalı olmuştur. Eklemek istediğiniz herhangi bir şey olursa, yorumlar bölümünde yorum olarak yazmayı ihmal etmeyin. 

Yorum Gönder

Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın

Daha yeni Daha eski