Facebook"un ismi Neden Değişti - işte ayrıntılar

 Facebook, Ekim ayının sonu itibari ile Facebook bir marka değişikliğinin parçası olarak Facebook Inc. olan kurumsal adını Meta Platform Inc. olarak değiştirdi. Şirket tarafınca meydana getirilen resmi açıklamada, erişimini toplumsal medyanın ötesine taşıyarak sanal gerçeklik şeklinde alanlara da genişlettiği için hepsini kapsayan bir değişiklik bulunduğunu belirtiyor. yapılan bu isim değişikliği facebook, Instagram ve Whatsapp benzer biçimde bireysel platformların adları için geçerli olmuyor. sadece bu şirketlerin bağlı olduğu üst şirket adında gerçekleşiyor. Bu hareket, büyük ölçüde sanal gerçeklik teknolojisine dayanan webin sürükleyici yeni nesil bir versiyonu olan Metaverse için bir slm niteliğini taşıyor. İnternette ancak gezinmek veya mesaj göndermek yerine, fiziksel olarak orda olduğunuzu, reel kişilerin, yerlerin ve mağazaların sanal versiyonlarıyla etkileşime girdiğinizi hissediyorsunuz. Bu imlaızda feysbuk niçin adını değiştirdi söylemeye çalışacağız.

Facebook


Önce Bir Meta Veri deposu Olmayı Hedefliyor

Şirketin CEO’su Mark Zuckerberg, kullananların feysbuk olarak bilmeye devam edecekleri şirketin her yerde bulunduğunu ve bir toplumsal medya uygulamasını çoktan aştığını belirtiyor. Bunun yerine şirketin, bir sonraki bilgisayar dalgası olarak tanımlanan şeye odaklanmayı düşündüğünı söylüyor.


Şirketin sanal ve artırılmış gerçekliğe odaklandığı senelik etkinliği olan Connect’te mevzuşan Zuckerberg, şu andan itibaren en önce bir meta veri deposu olacaklarını iletirken, feysbuk’un dünyanın en çok kullanılan ürünlerinden biri olduğunu ancak yaptıkları her şeyi kapsamadığını açıklıyor. Markanın tek bir ürünle çok fazla bağlantılı olduğu ve öteki işleri temsil edemeyecek olmasından yakınıyor.


Facebook İsminin Değişmesinde Farklı Bir neden Var mı?

Birçok kullanıcı ve siyasinin facebook şirketinin kurumsal adının değiştirilmesiyle ilgili bazı şüpheleri bulunuyor. toplumsal medya platformunun reel dünyaya verdiği zararları, çalışanlamış olurın tasarım kararlarının riskleri hakkındaki uyarıları göz ardı ettiğini ve dünyanın dört bir yanındaki savunmasız toplulukları manipüle etmesi tartışmasının hemen ardından isim değişikliğinin gelmesinin rastlantı olmadığına inanılıyor.


Bu tartışmalar hala sürerken bir şirket çalışanı feysbuk adına on binlerce şirket içi detayları kongre’ye ve menkul kıymetlere teslim etmesiyle yeni bir tartışma daha alevleniyor. Bu belgelerin teslim edilmesinden sonra milletvekilleri ve eleştirmenler teknoloji devini dizginlemek için acele eylem çağrısında bulunuyor.


facebook’un itimat açığı geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan bir olayla ortaya çıkmıştı. Bir ihbar üzerine kurultay ve menkul kıymetler borsasına feysbuk tarafınca gönderilen belgeler efsunk bir krize niçin oluyor. Bu kriz, 2016 yılındaki başkanlık seçimlerinde yapılan Rus dezenformasyonun ve Cambridge Analytica krizi benzer biçimde skandalların arasında yer ediniyor. Bu krizlerin hepsinin ortak noktası kişisel verilerin uygunsuz paylaşımıyla alakalı oluyor.


Eleştirmenler bu hareketi Phillip  Morris’in yaptığı isim değişikliğine benzetiyor. Sigara kullanmasının tüm dünyada yaygınlaştığı yıllarda sigaranın insan sağlığına kesin zararları kanıtlanıyor. daha sonra meydana getirilen incelemelerde Phillip Morris’in uzun zamandır bu bilgiye sahip olmasının ortaya çıkmasıyla bir kriz yaşanıyor. Bu kriz sonası Phillip Morris’in ismini aklamak için Altria olarak değiştirmesine dikkat çekiliyor.,



Metaverse nedir?

Meta veri kaynağı fiziksel olarak gerçekte bulunmuyor. Bu düşünce, Neal Stephenson’ın 1992 senesinde yayımlanan Snow Crash isimli romanına dayanıyor. Kitapta hikayenin kahramanı tarafınca yönlendirilen kalıcı bir sanal gerçeklik dünyası bulunuyor. Bu kitabından sonra biroldukca bilim kurgu kitabı, film yahut televizyon programları reel dünyadaki her şeyin dijital bir karşılığı olduğu ayna dünyalar kavramını keşfediyor. Metaverse’de, evinizden hiç çıkmadan okula ya da işe gidebiliyor, oyun oynayabiliyor, konser izleyebiliyor, mağaza rafları arasında gezinebiliyor ve alışveriş yapabiliyorsunuz. İki boyutlu bir dünya sunan internetten farklı olarak Metaverse üç boyutlu ve dokunma dahil çok fazla duyu organına hitap ediyor.

Yorum Gönder

Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın

Daha yeni Daha eski