Bilgisayar üreticileri son yıllarda yüksek performansa haiz bilgisayarları kullanıcılarına daha müsait fiyatla ulaştırabilmek için Freedos özellikli bilgisayarları ön plana çıkarmaya başlıyor. aslen bilgisayar piyasasında uzun süredir bulunan bu cihazlar, son dönemde üreticiler arasında oldukça popüler hale geliyor. Freedos bilgisayarlar, temel olarak içinde herhangi bir işletim sisteminin kurulu olmadığı bilgisayarlar anlamına geliyor. Fiyat performans anlamında çok iyi olan Freedos bilgisayarlara Windows, Linux benzer biçimde istediğiniz işletim sistemini kolayca kurabiliyorsunuz. Burada bilgisayar kullanıcılarının %87 şeklinde efsunk bir çoğunluğu Windows işletim sistemini tercih etmiş olduğu görülüyor. Bu imlaızda freedos bilgisayara işletim sistemi nasıl kurulur söylemeye çalışacağız.
Freedos Bilgisayara Windows 10 Kurulumu
Microsoft her yeni işletim sistemi sürümünde son kullanıcıları düşünerek işlemleri daha basit hale getirmeye çalışıyor. Artık bilgisayar teknolojisine uzak olan kullanıcılar bile Windows 10 işletim sistemini bilgisayarlarına kolaylıkla kurabiliyor. Kullanıcı arayüzü tamamen kullanıcı dostu hale geliyor ve içerisinde bulunan kısa notlar ve açıklamalar ile takılabilecek noktalarda yardımcı oluyor.
Windows Kurulum USB’si Nasıl Oluşturulur?
Freedos bilgisayar aldığınızda Windows 10 yükleyebilmek için öncelikle Windows kurulumu USB’si oluşturmanız gerekiyor. Windows’un son olarak sürümüne Microsoft’un resmi web sitesindeki indirme sayfasından ulaşıyorsunuz. Buradaki “Windows 10’u İndirin” sekmesinden kurulum aracını indiriyorsunuz. Bu işlemleri Freedos bilgisayarınızdan yapamayacağınız için Windows işletim sistemine sahip farklı bir bilgisayardan yapıyorsunuz.
Windows 10’u İndirin sekmesinden sonrasında oluşturulan sayfada rağmenıza sadece “Aracı Şimdi İndirin” butonunun yer aldığı sayfa geliyor. mütevazı ve tek bir butonun bulunmuş olduğu bir sayfa olduğundan kafanızı karıştıracak veya hata meydana getirecek bir durumunuz olmuyor. Butona tıklayarak kurulum aracınızı derhal indiriyorsunuz.
Bilgisayarınıza indirdiğiniz kurulum aracı Media Creation Tool olarak görünüyor. Bu dosyanın üzerine çift tıklayarak çalıştırıyorsunuz. rağmenıza çıkan kullanım koşullarını kabul ederek devam ettiğinizde kurulum belleğini oluşturacağınız parçaya geçiyorsunuz. Bu bölümde 8 GB’ın üzerinde alana haiz olan USB belleğinizi bilgisayara takmanız gerekiyor. USB belleğinizin içerisinde herhangi bir dosya bulunmamasına özen gösteriyorsunuz. bu nedenle USB belleği taktıktan sonrasında bilgisayarınızdaki sürücüleri gördüğünüz “Bu Bilgisayar” menüsüne giriyorsunuz ve belleğin üzerine gelip sağ tıklıyorsunuz. oluşturulan menüden “Biçimlendir” sekmesini seçtikten sonrasında “Başlat” butonuna basıyorsunuz. Birkaç saniyede belleğin biçimlendirmesi tamamlanıyor. bu aşamada USB belleğin içinde bulunan herhangi bir dosya var ise yeniden geri alınamayacak şekilde siliniyor. bundan dolayı biçimlendirme yapmadan önce USB belleğin içinde bir dosya olmadığına güvenli olmanız işinize yarayan belgeleri kaybetmemeniz için önemli oluyor.
USB belleğinizi biçimlendirmeyi tamamladıktan sonrasında Windows’un kurulum adımlarına geri dönüyorsunuz. Kurulum menüsünde ne yapmak istediğinizi seçeceğiniz aşama karşınızda oluyor. bu noktada Windows size iki seçenek sunuyor. “Bu bilgisayarı şimdi yükselt” ve “Başka bir bilgisayar için yükleme medyası oluştur” seçeneklerinden başka bir bilgisayara yükleyeceğimiz için ikinci seçeneği seçerek devam ediyoruz.
bu noktada Windows’un dil, mimari ve sürüm özelliklerini belirliyoruz. Freedos bilgisayarınızı kullanmak arzu ettiğiniz özelliklere bakılırsa seçimlerinizi yapıyorsunuz. Windows dilini Türkçe veya farklı istediğiniz bir dil olarak seçebilir, sürümü de son olarak Windows sürümünü seçebilirsiniz. Mimari seçeneğinde bilgisayarınızın işlemcisine nazaran 32 bit ya da 64 bitten birini seçiyorsunuz. Son dönemde üretilen bilgisayarların işlemcisi 64 bit mimariye müsait olarak üretildiği için Freedos bilgisayarınız için bu mimariyi seçerek devam edebiliyorsunuz. ancak her ihtimale karşı bilgisayarınızın işlemci özelliklerini kontrol etmenizde yarar bulunuyor.
Mimari aşamasından sonrasında kullanacağınız medya tarzı yapacağınız parçaya geliyorsunuz. bu aşamada “USB Flash Sürücü” ve “ISO Dosyası” olarak iki seçenek bulunuyor. DVD sürücüyle yükleme yapmayacağınız için birinci seçenek ile devam ediyorsunuz. ardından gelen sayfada bilgisayara takılı olan USB sürücüler listeleniyor. Biçimlendirme yapmış olduğunız USB belleğinizi seçip Media Creation Tool’un yüklenmesini sağlıyorsunuz. Yükleme işlemi birazcık zaman alacağı için bilgisayarı bu müddette kapatmıyor ve belleği çıkarmıyorsunuz.
USB Bellekten Windows işletim sistemi Yükleme
Yükleme işlemi tamamlandıktan sonrasında Freedos bilgisayarınızın başına geçiyorsunuz. Windows işletim sistemini yüklemeye başlıyorsunuz. Bunun için Freedos bilgisayarınızı açtıktan sonra BIOS monitöründa yapmanız ihtiyaç duyulan bir işlem bulunuyor. Hızlı bir yükleme işlemi için “Boot” menüsü altındaki “Fast Boot” seçeneğine geliyorsunuz. Burada “Disabled” ve “Enabled” seçenekleri bulunuyor. Bu alanı Enabled olarak işaretliyorsunuz.
yapmış olduğunız bu değişikliği kaydetmek için “Save and Exit” menüsüne gelip “Y” tuşuna basarak değişimleri kaydedip çıkıyorsunuz. Bunu yapmış olduğunızda bilgisayarınız kapanıyor.
Bilgisayarınızı yine açmadan önce Windows Media Creation Tool’u yüklediğiniz USB belleği bilgisayara takıyorsunuz ve peşinden açıyorsunuz. Bilgisayarınız açılırken “Boot” menüsüne birkaç defa arka arkaya basmanız gerekiyor. “Boot” menüsü bilgisayar marka ve modellerine bakılırsa değişiklik gösteriyor. bundan dolayı bilgisayarınızı açmadan önce internetten bilgisayarınızın marka ve modelinin Boot tuşunu aratmanız gerekiyor.
“Boot” tuşuna birkaç kez bastıktan sonrasında Boot menüsü ile beraber bilgisayarınız açılıyor. Burada rağmenıza birkaç farklı seçenek geliyor. Windows’u USB belleğinizden yükleyeceğiniz için USB’yi seçiyorsunuz ve Windows kurulumunu otomatikman başlatıyorsunuz. bu aşamada dikkat etmeniz gereken bir detay daha bulunuyor. Ekranda USB belleğin yanında bir de UEFI ibaresi bulunuyor. Bu ibarenin etken olması gerekiyor. Son on yıl içerisinde üretilen bilgisayarlarda UEFI otomatik olarak etken geliyor. ancak gelmiyorsa yeniden BIOS monitörüna dönerek Boot menüsünden Boot Mode alanını UEFI olarak değiştirebiliyorsunuz. Windows işletim sisteminin yüklemesi başladıktan sonrasında sahip olduğunuz lisansa nazaran ve şahsi tercihlerinize gore Windows kurulumunu gerçekleştirebiliyorsunuz. bu aşamada Windows ekranları sizi açıklamalarla birlikte doğru bir halde yönlendiriyor.