Programlama Dili Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Programlama Dili Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Programlama Dilleri yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek üzere gerçekleştirmiş olduğu programlamada kullanılan kodlamalardır.

Programlama dili ya da yazılım dilleri günlük hayatta karşılaştığımız pek çok alanda kullanılmaktadır. İnsanların hayatını daha kolay ve hızlı hale getiren programlama dilleri başta mobil cihazlar, makineler, araçlar ve birçok teknolojik üründe karşımıza çıkmaktadır.

Çağımızın bir gereksinimi haline gelen programlamanın günümüzde de oldukça rağbet edilen meslek gruplarını oluşturduğunu söyleyebiliriz.

Özellikle yeni nesil olarak adlandırılan Z kuşağı ile birlikte pek çok gencin programlama diline heves ettiğini ve öğrenmeye çalıştığını söylemek mümkündür. Sizler için hemen programlama dili ve özellikleri hakkında bilgi vermeye çalışalım.

Programlama Dilleri ve Özellikleri Nelerdir?

Programlama dilleri ve özellikleri konusunun oldukça geniş ve kapsamlı olduğunu söyleyebiliriz. Bunun en büyük nedeni her programlama dilinin kendine özgü bir özelliğinin ve kodlama sisteminin bulunmasıdır. Ancak herhangi bir programlama dili üzerine tam ve donanımlı bir şekilde hâkimiyet kurulması diğer programlama dillerini de kısa sürede öğrenmenizi sağlayacaktır.

Çünkü bu programlama dillerinin genel yapısı 0 ve 1’lerden oluşmaktadır. “Var ya da yok” ve “İf & else” kavramları ile de sıkça karşılaşabileceğinizi söyleyelim ve sizlere hemen en çok kullanılan programlama dillerini listeleyelim.

  • Pascal
  • Basic
  • C
  • C#
  • C++
  • Java
  • JavaScript
  • Cobol
  • Perl
  • PHP
  • Python
  • Ada
  • Fortran
  • Delphi
  • Swift

Dikkat!
Programlama ve kodlama üzerinde en çok tercih edilen ve yaygın bir şekilde kullanılan diller; HTML, CSS, ASP, PHP, Java, Visual Basic, C#, C++ ve Python programlama dilleridir. Eğer öğrenme aşamasındaysanız bu programlama dillerinden birini tercih edebilirsiniz.

Programlama Dilleri Hangi Meslekte Kullanılır?

Programlama dilleri birçok meslek grubunda karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bir programlama diline sahip bireyin özel ve kamu sektöründe “Bilgi İşlem” departmanında görevlendirildiğini ve oldukça çok aranılan bir meslek grubu olduğunu söylemek mümkündür. Bunun yanı sıra ön plana çıkan meslek grupları şunlardır;

  1. Yazılım Geliştirme Uzmanlığı
  2. PMP Proje Yöneticisi (Project Management Professional)
  3. iOS ve Android Mobil Programlama Uzmanlıkları
  4. Oracle Veritabanı Uzmanlığı (DBA)
  5. Kurumsal Mimari Uzmanlığı – TOGAF
  6. Teknik Destek Uzmanlığ
  7. İşletim Sistemi Yöneticiliği
  8. Sistem, Ağ ve Güvenlik Uzmanlığı

İpucu
Programlama dili öğrenip bu alanda kendinizi geliştirmeniz durumunda hiçbir zaman işsizlik ile karşı karşıya kalmayacağınızı söyleyebiliriz.

Çünkü programlama dillerini iyi bir şekilde bilen kişi web tasarım ve programcılığı ile veri tabanı ve programcılığı alanında hizmet sunabilir. Bunun yanı sıra bilgisayar teknik servisi ile yazılım ve bilgisayar mühendisliği gibi hizmet sunan pek çok firma üzerinden iş bulma imkânına sahiptir.

Hangi Programlama Dili Nerede Kullanılır?

Programlama dili programları ile ilgili olarak günlük hayatta sıkça rast geldiğimizden bahsetmiştik. Özellikle teknolojik anlamda kullanmış olduğunuz tüm ürünler belirli bir kodlamaya sahiptir. Bunun yanı sıra programlama dilleri arasında da belirli ayrımlar mevcuttur.

Hemen hangi programlama dilinin hangi alanda kullanıldığını kısaca listeleyelim.

Mobil Programlama

Mobil Programlama üzerinde genellikle Swift, java ve React Native programlama dilleri kullanılmaktadır.

Web Programlama

Web sitesi, web applikasyonları, Crm sistemleri başta olmak üzere web üzerindeki tüm programlamalar genellikle; PHP, asp.net, Javascript, HTML ve CSS ile yapılmaktadır.

Masaüstü Programlama

Masaüstü programlama da genellikle C#, java, C ve C++ programf dili kullanılarak muhasebe uygulamaları, otomasyonlar ve uygulamalar gerçekleştirilmektedir.

Yapay Zekâ

Yapay zeka günümüzde bir çok alanda karşımızda çıkmaktadır. Python öğrenilmesi kolay olan ancak sağlamış olduğu etki ile birçok üründe yapay zekâyı bizlere sunan en önemli programlama dilleri arasındadır.

Hangi Programlama Dili Daha Kolay?

Programlama dilleri arasında en kolayı Python, C, C# ve HTML olarak gösterilmektedir. Popüler olan bu programlama dillerinin sağlamış olduğu entegrasyonlar ve çözüm önerileri ile birlikte kolay bir şekilde kavranacağını söyleyebiliriz.

Ayrıca bu programlar basit söz dizimi ve oldukça geniş bir kütüphaneye sahiptir.

Öneri: Programlama diline giriş yapmadan önce Flowchart gibi akış şeması içeren algoritmaları ve işlemleri gösteren programlar üzerine çalışma yapmanızı tavsiye ederim. Programlamanın temel mantığını oluşturan işlem akışları çeşitli alanlarda işlemlerin sağlanması, yönetilmesi ve çözümlenmesi yönündeki mantığı tam olarak kavramanızı sağlayacaktır.

En Zor Programlama Dili Hangisidir?

En zor programlama dili “Moo” olarak gösterilmektedir. Ancak moo programlama dili zorluktan ziyade daha karmaşıktır.

Bu karmaşıklığın en büyük nedenleri arasında kodlama yaparken sürekli Moo kelimesine ekler koyarak programı oluşturmanızdır.

Kod sistemini karmaşık kılan bu yapı Moo program dilini daha zor bir hale getirmektedir.

Yorum Gönder

Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın

Daha yeni Daha eski