Günümüzde yapay zeka destekli sohbet robotları her yerde bulunuyor. Facebook Messenger ve WhatsApp gibi Meta uygulamalarından OpenAI'ın ChatGPT'sine kadar birçok platformda bu teknolojiyi görüyoruz. Bu robotlar insan benzeri konuşmalar sunsa da, paylaştığınız bilgilerin nereye gideceğini bilmeniz önemli.
Güvenlik uzmanları, AI robotlarıyla aşırı paylaşımın tehlikeleri konusunda uyarıyor. Kişisel bilgilerinizi bu robotlarla paylaşırken dikkatli olmanız gerekiyor. James McQuiggan, "Büyük dil modellerini ve sohbet robotlarını kullanırken, bilgilerinizin platform tarafından işleneceğini ve daha fazla model eğitimi için kullanılacağını anlamanız önemli" diyor. Hassas bilgileri bu tür platformlarda paylaşmaktan kaçınmalısınız.
McQuiggan, asla AI robotlarıyla paylaşmamanız gereken en az beş bilgiyi vurguluyor:
1.Kredi kartı bilgileri: Kimlik hırsızlığı riskini azaltmak için kredi kartı bilgilerinizi asla paylaşmayın.
2.Adresler: Kişisel güvenliğinizi korumak için adres bilgilerinizi gizli tutun.
3.İsimler: Kişisel bilgilerinizi korumak için gerçek adınızı kullanmaktan kaçının.
4.Doğum günleri: Kişisel bilgilerinizi korumak için doğum gününüzü paylaşmayın.
5.Kimlik numaraları: Kimlik hırsızlığı riskini azaltmak için kimlik numaralarınızı paylaşmayın.
Ayrıca, sizi veya başkalarını tanımlayan herhangi bir bilgiyi de paylaşmaktan kaçının. Sohbet robotlarından daha kişiselleştirilmiş tavsiyeler almak istiyorsanız, sahte isimler ve bilgiler kullanmanız en iyisidir.
Güvenli kalmanın bir başka yolu, sohbet robotlarıyla yaptığınız konuşmaları özel olarak düşünmemektir. Bu konuşmaları herkesin görebileceği şekilde online olarak yayınladığınızı hayal edin. Paul Bischoff, "Sosyal medyada halka açık olarak yayınlamayacağınız bir bilgiyi AI sohbet robotuyla paylaşmamalısınız" diyor. Paylaştığınız bilgiler, diğer kullanıcılar için cevaplar oluşturmak üzere kullanılan sohbet robotunun veri havuzuna eklenebilir. Bu nedenle, kişisel bilgilerinizi yanlışlıkla diğer kullanıcılarla paylaşabilir ve hatta sohbet robotunun yöneticisiyle paylaşabilirsiniz.
Mark Zuckerberg, yaklaşık 500 milyon kişinin Meta AI'yı kullandığını söylüyor. Bu sayının gelecekte artacağı kesin olduğundan, kullanıcıların AI yardımcılarını güvenli bir şekilde nasıl kullanacaklarını bilmeleri önemlidir.
#yapayzeka #chatbot #gizlilik #güvenlik #kişiselveri #ai #machinelearning #chatgpt #meta #facebookmessenger #whatsapp #onlinesafety #digitalprivacy #datasafety