iTunes'de Diğer Alanı Nedir?

Apple cihazlarımızı iTunes’e bağladığımızda, aşağıdaki görüntüde olduğu gibi “Diğer” (Other) alanı görürüz. Bu alanın ne işe yaradığını kısaca paylaşmak istedim.

20131220-214235.jpg
iPhone veya iPad’imizi iTunes’a bağladığımızda Özet ekranının en altında çıkar.

Öncelikle yukarıdaki görüntüde yer alan ve cihazımızdaki disk kapasitesinin kullanımını gösteren ekrana ulaşmak için, cihazımız iTunes’e bağlıyken “Özet” sekmesinin en altına bakmamız gerekiyor.

20131220-214346.jpg
Üstteki renkli bar, cihazımızdaki müzikler, uygulamalar, fotoğraflar gibi çok yer tutan dosyaları ayrı birer kategori altında gösteriyor. Fakat her bir kategori altında ayrı ayrı toplandığında çok yer kaplamayacak dosyalar da “Diğer” kategorisi altında toplanıyor. Örneğin:

-Mesajlar (SMS/MMS/iMessage) ve mesajlar içerisinde gönderilen dosyalar (resim, video, vs.)
-Kişiler (Adres Defteri)
-Anımsatıcılar
-Safari yeri imleri, çerezler ve önbellek dosyaları (cache)
-Email mesajları ve ekleri (attachments)
-Takvim girdileri
-Müziklerin albüm kapakları
-iOS işletim sisteminin size özel ayarları
-ve diğer her şey

Özetle siz cihazınızı kullandıkça bu “Diğer” alanı sürekli büyüyecektir. Yani bu alanı küçültmek istersek yukarıdaki listede yer alan ve silme imkanımız bulunan bazı bilgileri (örneğin eski mesajları) silmemiz gerekebilir. Gerçi eğer bu alan 0-2 GB. büyüklüğünde ise bence ekstra birşey yapmaya gerek yok.

Diğer Alanı Anormal Büyürse

Fakat alanın büyüklüğü 4-5 GB. gibi anormal bir seviyeye gelirse o zaman birşeyler yapmak gerekebilir çünkü bu doğal bir büyüklük değildir. Bu anormal durumun nedeni de Apple, iOS: Eşzamanlamaya çalışırken “Yeterli boş yer yok” uyarısı alınıyor başlıklı destek dökümanında şu şekilde açıklamış.

“Müzik, podcast, video veya fotoğraf eşzamanlanırken iOS aygıtınızın bağlantısı fiziksel olarak kesilirse, aygıtınızda bağlantısız dosyalar kalabilir. Bu durum iTunes’un iOS aygıtıyla sonraki eşzamanlama oturumlarında eşzamanlanmasını engelleyebilir. Böyle bir durum oluştuğunda, iTunes’daki Kapasite göstergesi iOS aygıtı için büyük miktarda “Diğer” disk kullanımı bildirebilir.”

Özellikle iTunes ile cihazını eşzamanlama yapanların, cihazıyla fiziksel bağlantısı bir şekilde kesilirse, bu işlem sonucunda cihazda bağlantısız/sahipsiz yani gereksiz dosyalar oluşabiliyor. Bu da “Diğer” kısmındaki alanın normalden çok fazla ve hızlı bir şekilde büyümesine neden oluyor.

Diğer Alanının Boyutunu Küçültme

Apple “Diğer” alanı çok büyük (4-5GB.) olan iPhone ve iPad sahiplerine yine iOS: Eşzamanlamaya çalışırken “Yeterli boş yer yok” uyarısı alınıyor başlıklı yazısında aşağıdaki 3 yöntemi önermiş ilgili alanın boyutunu düşürmek için:

1) iTunes’la Müzik veya Fotoğraf Eşzamanlamayı Kapatıp/Açma

Apple’ın önerdiği ilk yöntemde Müzik veya Fotoğraf eşzamanlamasından herhangi birini iptal edip tekrar açmamız gerekiyor.

20131220-214456.jpg
iTunes ile eşzamanlama seçeneğini kapatıp açma.

Yani aşağıdaki örnek ekran görüntüsünde olduğu gibi önce Müzik veya Fotoğraf eşzamanlamasını kapatıp “Uygula” seçeneğine tıklıyoruz. Cihazımız eşzamanlandıktan sonra da tekrar aynı seçeneği açıp tekrar “Uygula” seçeneğine tıklıyoruz.

İnternetteki yorumları okuduğum kadarı ile yukarıdaki yöntem bazı kullanıcılar için çözüm olabilirken bazılarının cihazında ise “Diğer” alanı halen çok yüksek kalabiliyormuş. Eğer sizin cihazınızda da çare olmaz ise o zaman diğer yönteme geçiyoruz:

2) iPhone/iPad bağlandığında otomatik eşzamanlamayı kapatıp açma

İnternette yabancı forumlarda en çok önerilen ve işe yarayan yöntemlerden bir tanesi de aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi “Bu iPhone/iPad bağlandığında otomatik olarak eşzamanla” seçeneğinin kapatıp açılması. Yani açıksa kapatıp “Uygula” yapmak, eğer kapalıysa da açıp “Uygula” seçeneğine tıklamak. Çoğu kişi bu yöntemin başarılı olduğu paylaşmış.

3) Cihazı iTunes ile Yedekleme ve Geri Yükleme

Yukarıdaki 2 yöntem de çare olmaz ise %100 kesin çözüm sunan cihazın yedeklenmesi, geri yüklenmesi (sıfırlama) sonra da yedekten geri dönülmesi işlemidir. Bu zahmetli bir yöntem olduğu için çoğu kişi tercih etmez ama yine de kesin çözüm olduğu için paylaşmakta fayda görüyorum. Zaten cihazın işletim sistemi ile (iOS) yaşanılan çoğu sorunda cihazın sıfırlanması en kesin çözüm oluyor.

Önemli Not: Eğer daha önce hiç cihazınızı iTunes ile eşzamanlamadıysanız ya da yedeklemediyseniz, yukarıdaki işlemleri yapmadan önce destek almanızda fayda var. Örneğin ilk defa iTunes kullanacakların bilgisayarlarını Apple Kimlikleri ile yetkilendirme ve Satınalınanları Aktar işlemini yapması gerekiyor.

Sonuç: Özetle eğer cihazınızı sık sık iTunes ile eşzamanlıyorsanız muhtemelen yukarıdaki “Diğer” alanının çok büyümesi sorunu ile bir ara mutlaka karşı karşıya kalacaksınız. Eğer bu alan cihazınızda çok büyük değilse de dert etmeyin, çünkü o alan kulllanılıyor ve zamanla yavaş yavaş artabiliyor:)

Bu arada sizin de cihazınızdaki “Diğer” alanı çok büyükse ve eğer yukarıdaki yöntemlerden herhangi birini deneme imkanını bulursanız, sonucu yazıya yorum girerek paylaşabilirseniz çok seviniriz.


Yorum Gönder

Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın

Daha yeni Daha eski