iOS 7′de Gelen Aramayı Reddetme

iOS 7′yi tercih eden bazı kullanıcılar “Bir çağrı geldiğinde bazen reddetme seçeneği çıkıyor, bazen de çıkmıyor” şeklinde şikayette bulunuyorlar. Ben de iOS 7 kullanıcıları için bu konu hakkında yazı paylaşıp, gelebilecek sorulara cevap vermek istedim.

Reddet seçeneği hangi durumda çıkıyor ?

iOS 7 kurulu bir iPhone’a arama geldiğinde, eğer ekran kilidi devrede değilse (yani cihaz uyku modunda değilse) aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi Reddet seçeneği çıkıyor.

Ekran kilidi devrede değilken çağrı gelirse

Eğer iPhone’umuzun ekranı kilitli ve o anda arama gelir ise, aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi ekrana Reddet seçeneği çıkmıyor.

Peki ekran kilitli iken çağrı reddedemiyecek miyiz ?

Tabii ki bu mümkün. Ama bunun için cihazımızın üst kısmında kapatma (power) tuşunu kullanmamız ve ekran kilitli iken çağrı geldiğinde bu tuşa hızlıca iki kere basmamız gerekiyor.

Ya da kulaklık kullanıyorsak, aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi mikrofonumuzun ortasındaki düğmeye yaklaşık iki saniye kadar basılı tutup bırakarak o an gelen aramayı reddettiğimize dair iki kısık bip sesi duymuş olacağız.

20140108-194344.jpg
Çağrı geldiğinde mikrofonu 2 saniye kadar basılı tutmak reddetme yerine geçer.

Peki kapatma tuşum bozuk veya basmak istemiyorsam? Ayrıca kulaklıkta kullanmıyorsam ?

Bu durumda geriye sadece aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi “Anımsat” ve “Mesaj Gönder” seçenekleri kalıyor. Mesela gelen bir aramayı mesaj göndererek yanıtladığımızda arayanı meşgule almış, yani reddetmiş oluyoruz. Tabi çok fazla çağrıyı reddetmek durumda kalıyorsak, boşu boşuna SMS göndermiş oluyoruz. Haliyle bu şekilde gelen aramayı reddederek çok mantıklı bir iş yapmış sayılmayız.

Anımsatıcıları Kullanarak Çağrı Reddetme

Bu durumda geriye sadece aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi Anımsatıcıları kullanmak kalıyor. Anımsatıcılar arasında en mantıklı olanı da “1 saat içinde” seçeneğini kullanmak. Çünkü diğer iki seçeneğin (Eve geldiğimde ve Ayrıldığımda) gereksiz yere lokasyon kullanıyor olması.

Ekranımız kilitli iken bir arama geldiğinde reddetmek istiyor ama üstteki fiziksel kapatma tuşunu da kullanmak istemiyorsak, o zaman önce “Anımsat“, sonra da “1 saat içinde” seçeneğini tıklıyoruz. Böylece gelen aramayı herhangi bir fiziksel tuşa basmadan reddetmiş oluyoruz.

Peki gereksiz yere 1 saat sonra bildirim mesajı almayacak mıyız ?

Anımsatıcılar uygulamasının bildirim seçeneği standart olarak açık olduğu için alacağız. Fakat aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi önce “Ayarlar -> Bildirim Merkezi” menüsünden “Anımsatıcılar” uygulamasını bulup,

daha sonra da Anımsatıcıların tüm bildirim seçeneklerini aşağıdaki gibi kapatırsak ve Yok’a ayarlarsak hiçbir Anımsatıcı bildirimi reddetme anımsatıcıları da dahil olmak üzere gelmiyor.

Tabii Anımsatıcılar uygulamasını normalde de kullanmıyorsanız bu ayarı yapmak daha mantıklı olacak. Fakat hali hazırda kullanıyorsanız eğer diğer Anımsatıcı bildirimleriniz de gelmeyecektir. Bu durumda Anımsatıcılar uygulamasını açıp manuel takip etmemiz gerekecek.

Peki iOS 7.1′de Apple, kilitli ekranda iken reddetme seçeneğini çıkarır mı ?

Pek zannetmiyorum açıkçası. Çünkü iOS 7.1 güncellemesinde Apple pek radikal değişikliklere girmiyor. Ayrı a bu yazıyı hazırlarken yayınlanan iOS 7.1 beta 3 sürümünde de aşağıdaki gibi çağrı ekranlarının arayüzleri değişmiş ama halen kilitli ekranda Reddet seçeneği yok.

iOS 7.1 beta 3 test sürümündeki çağrı ekranı kilitliyken.

Apple’ın sağı solu belli olmaz bakarsınız belki iOS 7.1′in final sürümünde ekler. Fakat eklemez ise de yukarıda bahsettiğim alternatif yöntemleri kullanabilirsiniz.


Yorum Gönder

Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın

Daha yeni Daha eski