iOS için Bildirim Merkezi Ayarları

Bildirim (Push Notification) iPhone kullanıcıların cihazları ile kuşkusuz en çok kullandığı özelliğin başında geliyor. Bildirim öncesinde sadece SMS mesajı gelmekteydi. Apple’ın bildirim özelliğini geliştiricilere ücretsiz sunmasıyla artık gün içinde daha fazla mesaj, bildirim, uyarı vs. alır olduk. Yani bildirimleri tamamen kapatmadan gereksiz bildirimleri engelleyerek, önemli olanları ön plana çıkartmak cihazımızı verimli kullanmamızı sağlıyor.

Bu yüzden ben de Ayarlar -> Bildirim Merkezimenüsünde Apple’ın bize sunduğu ayarlardan bazı önemli olanları sizinle paylaşmak istedim.

Uygulama Bazında Bildirimleri Ayarlama

Ayarlar -> Bildirim Merkezimenüsündeyken ekranı aşağıya doğru çektiğimizde aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi cihazımızdaki tüm uygulamaların listesini görüyoruz. Bu ekrandaki her bir uygulamanın üzerine tıklayarak, sadece o uygulamaya özel bildirim ayarı yapabiliyoruz.

Uyarılar

Diyelim ki bu uygulamalardan bir tanesinden gelen bildirimler bizim için çok önemli, yani bildirim geldiğinde hiç gözümüzden kaçmasın istiyoruz. Bu durumda tüm uygulamalar için standart ayar olan “Başlıklar” kullanmak yerine, o uygulama için aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi “Uyarılar” kullanıyoruz.

Eğer eskisi gibi “Başlıklar” ayarlı olsaydı, bildirim mesajı ekranın üst kısmında bir süre gözüküp kaybolacaktı. Eğer bu sırada da gözümüz ekranda olmasaydı ya da oyun gibi daha önemli birşeye konsantre olmuş olsaydık, bu mesajı kaçırabilme ihtimalimiz olacaktı. Fakat “Uyarılar” seçili iken kaçırma şansınız yok

Bu arada ekran kilitli iken bildirimler aynı şekilde, yani “Başlıklar” ayarında olduğu gibi gözüküyor. Yani kilit ekranında ortaya bir mesaj çıkmıyor yukarıdaki gibi. Zaten ekran kilitli iken gelen bildirimleri gözden kaçırma gibi bir durum pek olmuyor.

Sadece Kişiler’imden Gelen Uyarıları Göster (Mesajlar ve Game Center)

Diyelim ki farklı farklı numaralardan gelen çok fazla sayıda SMS alıyorsunuz ve bu mesajların bildirimleri sizi çok rahatsız ediyor. Ama bu numaraları da engellemek istemiyorsunuz daha sonra bu mesajlar lazım olabilir düşüncesiyle. Bu durumda tek yapabileceğiniz Mesajlar uygulamasının bildirimlerini tamamen kapatmak, böylelikle mesaj gelir ama cihazınızda herhangi bir uyarı çıkmaz.
Fakat bu durumda da yakınlarınızdan önemli bir mesaj geldiğinde gözünüzden kaçma ihtimali var sürekli Mesajlar uygulamasını ayrıca açıp kontrol edemeyeceğiniz için. İşte bu durum için, yani sadece rehberinizdeki kişilerden gelecek mesajlar (SMS veya iMessage) için bildirim/uyarı alabileceğiniz bir ayar mevcut aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi.

Mesajlar için standart ayar “Herkesten Gelen Uyarıları Göster” şeklindedir. Fakat yukarıdaki gibi “Kişilerim’den Gelen Uyarıları Göster” şeklinde değiştirirseniz, rehberinizde olmayan bir numaradan mesaj geldiğinde uyarı/bildirim gözükmeyecektir ama Mesajlar uygulamasında mesajı görünecektir. Bu arada iMessage ile size email adresinden gönderilen mesajlar da uyarı olarak çıkmaz eğer gönderen kişinin email adresi rehberinizde kayıtlı değilse.

Bir de zırt pırt gelen Game Center bildirimleri/uyarıları için de yukarıdaki gibi bir ayar mevcut Ayarlar -> Bildirim Merkezi -> Game Center menüsünün en altında. Diğer mesajlaşma uygulamaları (Whatsapp, Viber, Line, vs.) için ise böyle bir imkan bulunmuyor.



Yorum Gönder

Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın

Daha yeni Daha eski