iOS’da uygulamaların boyutu neden artar?

Son günlerde cihazının disk kapatisesi düşük olan (8 GB ve 16 GB) kullanıcılardan “Uygulamalarımdan bazıları çok fazla yer kaplıyor, bu alanı nasıl silebilirim?” tarzında sorular geliyor. Bilindiği üzere herhangi bir uygulamanın cihazımızda kapladığı alana “Ayarlar -> Genel -> Kullanım” menüsünden ulaşabilmekteyiz. Bu ekrana ilk baktığımızda bir sorun olduğu hissine kapılırız.

20140121-172526.jpg
App Store’dan indirdiğimiz küçük boyutlu bir uygulamanın bile anormal derecede yer kapladığını görürüz.

Bir uygulama nasıl olurda kendi boyutundan fazla yer kaplar?

Bunun tek sebebi uygulamayı çok fazla kullanıyor olmanız. Yani uygulamayı her kullandığınızda ön belliğine (cache) ve geçici alanına (temp) dosyaların birikiyor olması. Uygulama hem hızlı çalışmak hemde aynı veriyi tekrar çekmemek için bu verileri otomatik olarak silmiyor.

20140121-172617.jpg
Örneğin cihazımdaki Facebook uygulamasını kullandıkça, cihazımda uygulamanın kullandığı alan artıyor. Fakat Facebook uygulaması önbelleği temizlemek için bir ayar veya seçenek sunmuyor.

Bu sebeple internetten veri çeken vede çektiği verileri önbelleğinende tutan uygulamaların kullandığı alanı azaltmak için ara sıra uygulamayı silip geri yüklemek gerekiyor.

Bu aşamada aklınıza “Apple neden tüm uygulamalar için böyle bir seçenek sunmuyor” sorusu gelebilir. Her uygulamanın ön bellek kullanımı farklı olduğu ve Apple, hangi uygulamada hangi veriyi sileceğini bilmediği için böyle bir seçenek sunmuyor. Bu sebeple böyle bir özelliği uygulamanın sahibinin sunması gerekiyor.

Aslında Facebook, Twitter, Instagram gibi çok kullanılan ve internetten sürekli resim gibi büyük boyutlu veri çekip ön belleğinde saklayan uygulamaların bu seçeneği sunması gerekir. Açıkçası tek tek hangi uygulamanın sunduğu veya sunmadığına bakmadım. Fakat ihtiyaç duyup baktıklarımda böyle bir seçenek göremedim. Bu sebeple bu tipdurumlarda uygulamayı silip tekrar geri yüklemekten başka bir çareniz yok.

Fakat bir uygulamayı silmeden önce içinde size ait yedeklenmesi gereken önemli bir veri olmadığından emin olmanızda fayda var. Facebook ve Twitter uygulamalarında, uygulamayı yükledikten sonra kullanıcı adı ve şifrenizi girince herşey kendi sunucularından geldiği için silmekte sorun yok. Fakat diğer uygulamalarda böyle bir imkan olmayabilir.


Yorum Gönder

Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın

Daha yeni Daha eski