OS 7.1 ile Yapılan Değişiklikler ve Gelen Yeni Özellikler

Apple uzun zamandır beklenen iOS 7.1 sürümünü yayınladı. Uzun zamandır beklenen bir sürümdü çünkü özellikle eski model iPhone sahipleri cihazlarının iOS 7 sonrası performansından şikayetçiydi ve 7.1 ile bu sorunlarının giderilmesini bekliyordu.

Apple iOS 7.1 ile de hem bazı sorunları ve hataları çözdü, hem de bazı ufak tefek yenilikler ve değişiklikler yaptı. Bu konularla ilgili çok fazla soru geldiği için de ayrıca bir yazı ile bu değişikliklerin üzerinden geçeyim istedim.

Performans İyileştirmeleri

Bildiğiniz gibi iOS 7 güncellemesinden en çok iPhone 4 sahipleri şikayetçiydi. Çünkü iPhone 4, iOS 7 yükleyebilen en eski iPhone modeli olduğu için donanımı iOS 7′nin yeni özelliklerini kaldırmıyordu. Apple bu yüzden iPhone 4 sahipleri için iOS 7.1′de özel çalışma yapmış. Dolayısıyla iOS 7.0 sürümlerinden iOS 7.1′e geçen iPhone 4 sahipleri cihazlarının uçtuğunu söylüyor.

Ayrıca iPhone 4S ve 5 gibi eski ama iPhone 4′e göre daha yeni cihazlarda da performans artışı mevcut. (Çevremdeki tüm iPhone 4S sahipleri iOS 7.1 ile cihazlarının hızlandığını söylüyor.) Fakat bu artış iPhone 4′ler kadar değil çünkü zaten iOS 7′nin bu cihazlardaki performans etkisi iPhone 4 kadar kötü değildi.

Özetle iOS 7.1 başta iPhone 4 olmak üzere eski iOS cihazlarına performans artışı getiriyor. Fakat hepsinde aynı ölçüde değil, cihaz ne kadar eski ise iOS 7′den iOS 7.1′e geçişte performans artışının etkisi/hissedilmesi o kadar fazla oluyor.

CarPlay

Apple’ın iOS 7.1 sürüm notlarında bahsettiği bir yenilik de CarPlay ile ilgili. Haklı olarak bir çok takipçimiz bu özelliği nasıl kullanabileceklerini ve deneyebileceklerini soruyor. Maalesef bu özelliği deneyebilmek için CarPlay özelliği olan bir arabaya ihtiyaç duyuyoruz Çünkü bu özellik CarPlay desteği olan araçların konsollarında iPhone’umuzun bazı özelliklerini/uygulamalarını kullanabiliyoruz.

20140311-210109.jpg

Apple ile işbirliğine giden otomobil üreticileri yeni modellerinde iOS 7 ile uyumlu donanım ve yazılım kullanarak, iPhone’larımızdaki Harita, Mesajlar, Telefon ve Müzik uygulamalarını, arabamızın konsolunda da kullanmamız imkan sağlayacak. Örneğin bu sayede Harita uygulamasındaki navigasyon özelliği için iPhone’umuzu arabada gözümüzün önünde bir yere yerleştirme derdiyle uğraşmayacağız.

20140311-210210.jpg

Tabii bu CarPlay özelliğini sadece iPhone’un standart uygulamaları değil App Store’daki Spotify gibi üçüncü parti uygulamalar da kullanabilecek, tabii Apple’ın izin verdiği ölçüde. Ayrıca CarPlay destekli araçları 2014 yılında görmeye başlayacağız fakat ilk başta Ferrari, Honda, Hyundai, Mercedes ve Volvo yeni modellerinde bu özelliği destekliyor olacak. 2015′ten itibaren de Ford, Toyota, vs. gibi markalar yeni modellerinde CarPlay’i desteklemeye başlayacakmış. Apple’ın sitesindeCarPlay’le ilgili detaylı bilgi mevcut.

20140311-210311.jpg

Siri

Uzun zamandır Siri’nin Türkçe olmasını bekliyoruz. Maalesef iOS 7.1′de Siri’nin Türkçe olması ile ilgili henüz bir gelişme yok her ne kadar başka dillerle ilgili gelişme olsa da. Açıkçası ben yakın zamanda da bir gelişme beklemiyorum.

20140311-210455.jpg

iOS 7.1′deki Siri değişiklikleri de:

- Siri’nin konuşmanızın bittiğini otomatik olarak algılamasına alternatif olarak konuşurken Ana Ekran düğmesini basılı tutup işiniz bittiğinde düğmeyi bırakarak Siri’nin ne zaman dinleyeceğini elle denetleyin

- Çince (Mandarin), İngiliz İngilizcesi, Avustralya İngilizcesi ve Japonca için yeni, kulağa daha doğal gelen erkek ve kadın sesleri

iTunes Radio

iOS 7.1 ile ufak tefek değişikliğe uğrayan diğer bir özellik de henüz Türkiye’ye açık olmadığı için ülkemiz kullanıcıları tarafından kullanılamayan da iTunes Radio. Telif hakları nedeniyle henüz Türkiye’ye açık olmadığı için ülkemiz kullanıcıları dahi dünyadaki bir çok ülke henüz iTunes Radio’dan faydalanamıyor. Apple her ülkedeki müzik yapımcıları ile anlaştıkça, Amerika’daki kullanıcıların Müzik uygulamasında gözüken Radyo özelliği bizim cihazımızda da gözükecektir. Fakat bu ne zaman olur bilinmez

20140311-210652.jpg

iOS 7.1′deki iTunes Radio değişiklikleri de:

- Öne Çıkan İstasyonlar’ın üst tarafındaki arama alanı ile favori sanatçınızı veya parçanızı taban alan istasyonları kolayca yaratın.
- Şu An Çalınan ekranında düğmeye bir dokunuşla albümler satın alın
- iPhone’unuzda, iPad’inizde veya iPod touch’ınızda reklamsız iTunes Radio’nun keyfini çıkarmak için iTunes Match’e abone olun

Takvim

iOS 7.1′deki Takvim ile ilgili yeniliklerden bir tanesi ay görünümde iken sağ üst köşedeki bir seçeneğe tıklayarak o güne ait etkinliklerin altta listelenmesi ve de cihazımızın ayarlarında seçili olan ülkenin milli bayramlarının takvimde gösterilmesi.

20140311-211019.jpg

Bu arada Takvim uygulamasında bazı tatil günleri yanlış işlenmiş. Örneğin 19 Mayıs olan Gençlik ve Spor Bayramı 1 Haziran gözüküyor Ayrıca Ramazan Bayramının da sadece ilk günü takvime işlenmiş. Sanırım ülkemiz resmi tatilleri konusunda eksik bilgi toplamışlar

20140311-211059.jpg

Erişilebilirlik

iOS 7.1 ile Ayarlar -> Genel -> Erişilebilirlikmenüsü altında da epey değişiklikler mevcut. Örneğin artık Erişilebilirlik menüsü altındaki Kalın Metin (Bold) seçeneğini aktif hale getirdiğimizde daha önce etkilenmeyen Klavye de artık bu değişiklikten etkileniyor.

20140311-211155.jpg

iOS 7.1 ile gelen diğer bir yenilik de eğer istersek Erişilebilirlik menüsü altındaki “Düğme Şekilleri” seçeneğini aktif hale getirerek iOS 7 ile düğme gibi gözükmeyen seçenekleri tekrar düğme gibi gösterebilmemiz. Özellikle “Ne düğme ne değil anlayamıyorum” diyenler için önemli bir özellik olabilir.

20140311-211329.jpg

Son olarak yine Erişilebilirlik altındaki Hareketi Azalt seçeneğine Hava Durumu, Mesajlar ve çoklu görev kullanıcı arayüzü canlandırmaları da dahil edilmiş performans artışının daha fazla yerde etkisi olabilmesi için.

20140311-211429.jpg

Telefon Arayüzü

Apple iOS 7.1 ile Telefon arayüzünde de bazı değişiklikler yaptı. Bunların en önemlileri de çağrı cevaplama arayüzünde. Cevapla ve Reddet seçenekleri artık daha ufak ve yuvarlak.

20140311-211512.jpg

Ekran kilitliyken de çıkan Cevapla seçeneği aşağıdaki gibi değişmiş durumda.

20140311-211557.jpg

Son olarak cihazı kapatma ekranı da aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi değişmiş durumda iOS 7.1′de.

20140311-211637.jpg

Diğer Değişikler

Yukarıdakilerin dışında iOS 7.1 ile gelen irili ufaklı aşağıdaki gibi başka değişiklikler de mevcut. Fakat bence en önemlisi yazının başında paylaştığım performans iyileştirmeleri.

- iPhone 5s üzerinde HDR’yi otomatik olarak etkinleştirmek için yeni Kamera ayarı
- Daha fazla ülkede iCloud Anahtar Zinciri desteği
- FaceTime aramasını başka bir aygıtta cevapladığınızda arama bildirimleri otomatik olarak silinir
- Ana Ekran’ın ara sıra çökmesine neden olan bir hatayı düzeltir
- Touch ID parmak izi tanımayı iyileştirir
- 10.000′den büyük sayılar için Mail’in okunmamışlar etiketi görüntüsünü düzeltir

iOS 7.1 Güncellemesi Sırasında veya Sonrasında Yaşanılan Sorunlar ve Muhtemel Çözümleri

Eğer cihaz üzerinden kablosuz güncelleme yapamaz da cihaz kurtarma moduna girerse o zaman iPhone ve iPad’i iTunes ile Kurtarma Modunda Geri Yükleme başlıklı yazımızda paylaştığımız gibi bilgisayarınızdaki iTunes ile güncelleme veya geri yükleme (restore) deneyin. Tabii bu tip durumları yaşama ihtimaline karşı her zaman öncesinde iTunes veya iCloud ile yedek almak lazım.

Bilgisayarınızdaki iTunes ile güncelleme yapmaya çalışırken sorunlar yaşarsanız, muhtelemen bu soruna bilgisayarınızdaki antivirüs veya firewall yazılımı sebep oluyordur. Bu yüzden güncelleme öncesi bu programları geçici olarak kapatın.


Yorum Gönder

Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın

Daha yeni Daha eski