AdSense Lazy Load ile Blog Yüklenme Hızını Arttırın

AdSense Lazy Load ile Blog Yüklenme Hızını Arttırın

AdSense reklam servisini kullanıyor olan blog sahiplerinin başlıca olarak gelir kaynağı diyebiliriz.  Bende bu gelir kaynağını kullanmaktayım ve cüzi miktarlarda bir şeyler kazanıyorum. AdSense'yi bloguma ekledikten sonra blogumun açılış hızında düşüşler meydana geldi. Bunun sebebini biraz araştırdıktan sonra AdSense sebebiyle geç yüklendiğini farkettim. Çünkü AdSense'ye ait JS dosyası blogumuzun açılış hızına önemli ölçüde etki ediyor ve mobil ve masaüstü yüklenme hızını düşürüyordu. Bu geç yüklenme sorununu AdSense Lazy Load eklentisi ile çok basit bir şekilde çözdüm.

AdSense Lazy Load Nasıl Kurulur?

AdSense Lazy Load kurmadan önceki blogumun masaüstü ve mobil hızları şu şekilde:

GTmetrix Sonuçları (Öncesi)

GTmetrix sonuçları
GTmetrix Sonuçları (Öncesi)

Google PageSpeed Insights Sonuçları (Öncesi)

GTmetrix sonuçları
Google PageSpeed Insights Sonuçları (Öncesi)

GTmetrix sonuçlarında PageSpeed Score:%87 - YSlow Score:%81 Google PageSpeed Insights sonuçlarında ise Masaüstü görünüm 96 puan alıyorken mobil görünüm 30 puan alarak ne kadar yavaş olduğunu görüyoruz.

GTmetrix Sonuçları (Sonrası)

GTmetrix sonuçları
GTmetrix sonuçları (Sonrası)

Google PageSpeed Insights Sonuçları (Sonrası)

GTmetrix sonuçları
Google PageSpeed Insights Sonuçlar (Sonrası)

Eklentimizi kurduktan sonra Google PageSpeed Insights testinde 30 puan alan mobil sürüm 85 puana yükseldi 96 puan alan masaüstü sürüm ise 100 puana yükseldi.

Eklentinin çalışma prensibi ise oldukça basit. Sayfayı kaydırmadığınız sürece reklamlar gözükmemekte. Aynı eklentiyi blogumdaki yayınlarımın resimleri içinde kullanmaktayım. Olmazsa olmazlarım arasında olan bir eklenti ve hem mobil hem masaüstü görüntülenmeleri oldukça hızlandırdığını söyleyebilirim.

Blogger AdSense Lazy Load Nasıl Eklenir?

Blogger > Tema > HTML'yi Düzenle kısmına gelelim ve şablonumuzda bulunan </body> veya &lt;!--</body>--&gt;&lt;/body&gt; kodundan önce aşağıdaki kodu ekleyelim

<script type='text/javascript'>
//<![CDATA[
// Lazy Load AdSense
var lazyadsense=!1;window.addEventListener("scroll",function(){(0!=document.documentElement.scrollTop&&!1===lazyadsense||0!=document.body.scrollTop&&!1===lazyadsense)&&(!function(){var e=document.createElement("script");e.type="text/javascript",e.async=!0,e.src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js";var a=document.getElementsByTagName("script")[0];a.parentNode.insertBefore(e,a)}(),lazyadsense=!0)},!0);
//]]>
</script>

Diğer platformlar için temanızda bulunan </body> etiketinin üzerine ekleyerek işlemli tamamlayabilirsiniz.

Ardından eklentinin sorunsuz çalışabilmesi için AdSense'ye ait bütün JS kodlarını blogumuzun şablonundan temizlemeliyiz, aşağıdaki kodu şablonunuzda aratıp silin, sildiğimiz kod zaten eklentimizde gömülü olarak bulunuyor.

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>

Yapmamız gerekenler bu kadar şimdi şablonumuzu kayıt edip sitemize giriş yapalım eklentinin çalışıp çalışmadığını kontrol edelim.

AdSense için Güvenlimi?

Elbette güvenilir. Çünkü Google, web sitelerinin açılış hızını arttırmak ve resimlerin ziyaretçi sayfayı kaydırdıkça görünmesini sağlayan Lazy Load eklentisini kullanmayı öneriyor.

Blogumuzun AdSense Gelirini Etkiliyecek mi?

Bu konu hakkında pek bir fikrim yok ama etkileyeceğini zannetmiyorum aksine gelen ziyaretçiyi olduğu gibi reklamlar karşılamayacak ve ziyaretçi sayfayı gezdikçe reklamlar karşısına çıkacak. Şahsen kendim Adblock kullanmıyorum bloglara destek olmak için karşıma böyle reklamlar birden çıkınca o sayfayı kapatıyorum, birden beni karşılaması rahatsız ediyor.

Bu yazımda sizlere AdSense reklamları kullanıyor olduğumuz Blogger altyapısına sahip bloglarımızın masaüstü ve mobil hızını nasıl arttıracağımızdan bahsettim. Bir sonraki Blogger ve SEO yazımızda görüşmek üzere. Takıldığınız veya sormak istediğiniz sorularınız olursa çekinmeden yorum formu üzerinden veya iletişim sayfasından benimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Gönder

Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın

Daha yeni Daha eski