SEO Nedir?

En Sık Yapılan SEO Hataları

“SEO” yani, Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinden oluşan ve arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir isimlendirmedir. Kısaca “Google” gibi arama motorlarının web sitesini daha kolay taramasını sağlayan teknik düzenlemelerdir.

SEO ile ana amaç web sitenizin arama motorlarında daha üst sıralara çıkartarak ziyaret sayısını arttırmaktır. Bu amaç ile yapılan tüm iyileştirme ve optimizasyon çalışmaları SEO olarak adlandırabilir.

SEO Nasıl Yapılır?

SEO aslında bir sanattır. Bu sanatı uzmanca yapanlara ise SEO Uzmanı denir. SEO Uzmanları SEO işlemini en doğru şekilde yaparak siteye doğal bir popülarite sağlar.

Arama motorlarının, bir siteyi üst sıraya çıkartma mantığı doğal popülariteye dayanır. Arama motorları, yapay durumları anlayarak dikkate almazlar ve bunu site sıralamasına olumsuz etki olarak yansıtırlar. Arama motorları bir sitenin popülerliğini, sitenin doğal ziyaretçi sayısından ve site hakkında yapılan paylaşımlardan anlar.

Bir web sitesinin popülerliği açıldığı zamandan itibaren sitenin gelişimini değerlendirerek web sitenin sıralamasına doğrudan yansıtılır.

Sitedeki bir makalenin forumlar, bloglar ve sosyal medya gibi yerlerde paylaşılması SEO’ ya büyük katkı sağlar. Fakat bu paylaşımların gerçek kullanıcılar tarafından paylaşılarak, sitenin hizmet eden ve faydalı bir site olduğu etkisini göstermelidir. Bu etkiyi sağlamak için sitenizde özgün ve faydalı içerikler üretmelisiniz. Bunun dışında SEO’ ya web sitenizde kullandığınız tema, etiketler gibi birçok şey etkilidir.

İçerik

Web sitenizdeki içerikler özgün ve kullanıcıya faydalı bir içerik olması en önemli konudur. Siteniz için hazırladığınız içerik ne kadar özgün, doğal ve kaliteli olursa, içerikleriniz o kadar çok kullanıcıya ulaşacaktır. Ayrıca içerikleriniz kadar içeriğinde kullandığınız görsellerde o kadar önemlidir.

Sitenizin Hızı Ve Kod Yapısı

Kullanıcılar yavaş açılan sitelerden nefret eder ve yavaş açılan siteleri terk eder. Bu durum sitenizin ziyaretçi sayısının düşmesini sağlayarak, site üzerinde olumsuz bir etki yaratır. Arama motorları da, bunun yanında sitemizi tararken gereksiz ve karmaşık bir kod yapısı yerine temiz ve rahat taranabilir bir kod yapısı ile karşılaşmak isterler. Yani web sitenizi kullanıcı dostu bir yapıyla kodlamanız hem arama motorları tarafından hem de sitenizin hızı açısından olumlu etki oluşturur.

Kullanıcı Dostu Ara Yüz

Web sitenizin öne çıkmasında en önemli etkenlerden biride kullanıcı deneyimidir. Web sitenizde gereksiz yönlendirmeler, akılda kalmayan URL'ler ve kötü tasarımlar olduğu zaman hem kullanıcılar hem de arama motorları tarafından kötü etki oluşturur. Kullanıcı dostu bir web sitesi, arama motoru dostudur.

Arama Motoru Etiketleri

Web sitesinin, arama motorları tarafından daha iyi analiz edilmesini ve daha doğru listelenmesini etiketler ile sağlanmaktadır. Web sitenizde sayfa başlık ve açıklamalarımız, sayfa dil etiketleri ve sitemizi arama motorlarına tanıtan tüm etiketler önemlidir. Bu etiketleri kullanırken, çok dikkatli olmalıyız ve gerekirse bir uzmandan yardım almalıyız. Etiket kullanımında yapılacak bir hata sitenin yanlış algılanmasına yol açar.

Site Dışı Etmenler

Web sitesinin dışında yapılan tüm çalışmalar dış SEO olarak adlandırılır. Bu çalışmalar çok dikkatli yapılmalıdır. Çalışmalarda yapılan bir hata sitenin arama motorlarından silinmesine bile sebep olabilir. Site dışı yapılan çalışmalarda backlink kullanılır.

Backlink kısaca bir web sitesinin, bir başka web sitesine referans olarak link vermesine denir. Arama motoru tarafından güvenilir ve popüler bir sitenin, sizin sitenizi kendi sitesinde önermesi, arama motorunun sizin sitenizde güven duymasını sağlar. Yapay backlink kullanmak oldukça tehlikelidir. Bu nedenle doğal backlink kullanmak mantıklı olacaktır.

Web sitenizde güzel içerikler yaptığınız durumda, kullanıcılar sizi önerecektir. Bu sayede sizde doğal backlink kazanmış olacaksınız.

Son olarak SEO zaman isteyen bir çalışmadır, bir anda websitenizin yükselmesini beklemek anlamsız olur ilgili çalışmaları yaptıktan sonra zaten çalışmalarınızın karşılığını fazlasıyla alacağınızdan emin olabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, hoşçakalın..

Yorum Gönder

Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın

Daha yeni Daha eski