Web sitenizi ileri çıkartmak için yaptığınız SEO çalışmaları bazen sitenizi olumsuz yönde etkiler. Bu durumda kendinize Ben nerde hata yapıyorum diye sormaya başlarsınız. Bu hataları çözemez iseniz bir süre sonra pes etmeye başlarsınız. Bu yazı ile SEO çalışmalarında yaptığınız büyük hataları göreceksiniz.
Yapılan en büyük hata SEO kavramını yanlış anlamaktır. SEO bir sanattır ve yanlış yapılmaması gerekir. SEO kavramını iyi anlamak için Google gibi arama motorlarının algoritmalarını iyi bilmek gerekir. Yaptığınız backlink çalışmaları, anahtar kelime çalışmaları gibi çalışmalar yanlış yapıldığı zaman web sitenizin performansını olumsuz etkiler.
Hatalı anahtar Kelime Kullanımı
Anahtar kelimeler sitenizi ziyaretçilerin bulmasını sağlayan en büyük etkendir ve SEO çalışmalarında en etkili stratejidir. Bu çalışmalarda seçilen yanlış anahtar kelimler en büyük sorundur. Fakat bazen anahtar kelimenizi doğru seçmeniz bile işe yaramaz.
Bunun sebebi anahtar kelimenin kullanım yoğunluğudur. Seçtiğiniz anahtar kelimelerin yazınızda ki yoğunluğu %2 oranını geçmemelidir. Yani 100 kelimelik bir paragrafta en fazla 2 anahtar kelime kullanmalısınız. Anahtar kelimelerin fazla ve gereksiz kullanımı arama robotu botlarının web sitenizi spam olarak algılamasını sağlar. Buda siteniz için çok kötü bir etki yaratır.
Tag ve Etiket Kullanımı
Arama motorları sonuçları listelerken sitenizin meta taglerine ve etiketlerine göre listeler. Başlıklarınız ve etiketleriniz yanlış olduğu zaman, ziyaretçi web sitenizi doğru tanıyamaz ve web site içeriğinizi anlayamaz.
Meta açıklamaları ve tagleri, başlıklarınız ve başlık etiketleriniz, ziyaretçiye web sitenizin içeriğinin ne olduğunu açıklayan kısımdır. Bu kısmı ziyaretçiyi web sitenize girmesine teşvik edici şekilde hazırlamanız gerekir.
Site Açılış Hızı
Ziyaretçiler yavaş web sitelerinden nefret ederler. Bu durumda web sitenizin performansını düşürür. Web siteniz yavaş açılıyor ise kullanıcının sitenizi terk etme ihtimali çok yüksek olacaktır.
Google kullanıcı deneyimini çok önemser. Bu sebepten dolayı siteniz yavaş açılıyorsa Google sitenizi geriye atarak cezalandıracaktır.
Gereksiz Sayfalar
Web sitenizde bulunan gereksiz etiket, kategori ve attachment sayfaları size yük olarak geride kalmanızı sağlar.
Örneğin sitenizi Google’da “site: siteadi.com” olarak attığınızda 1000 sonuç çıkıyor ama sizin sitenizde yayınladığınız 90 makale ve 10 sayfa var, geriye 900 gereksiz sayfa kalıyor. Peki, bu gereksiz sayfalar bizi nasıl geriye atıyor. Şöyle ki sizin yayınladığınız 100 sayfada kullanıcılar ortalama 5 dakika geçiriyor. Kalan 900 gereksiz sayfada ise max 20 saniye geçiriyorlar. Bu durumda sitenizin ortalaması 5 dakikadan 50 saniyelere kadar düşer.
Bu gereksiz sayfalardan kurtulmanız sizi Google’ın gözünde daha etkileşimli bir sayfa yaparak yukarı çıkmamızı sağlayacaktır.
Kısa ve Kalitesiz İçerik
Web site sahipleri kısa içerikleri severler çünkü fazla bir uğraş gerektirmez. Fakat bu çok yanlıştır. Uzun, bilgilendirici ve faydalı içerikler Google’ın dikkatini çekerek sizi yukarı çeker. Ama unutmamak gerekir ki yazıyı gereksiz yere uzatmak büyük bir hatadır.
Resimleri Ve Etiketlerini Optimize Etmek
Resimler SEO’ da önemli bir konudur. Düzgün bir resim optimizasyonu ile Google görsellerde çıkmak siteniz için faydalı olacaktır. Ayrıca Google resim optimizasyonu için uğraşanla uğraşmayanı bir tutmaz.
Analiz Hataları
Web sitenizde yaptığınız içeriklerin analizini düzgün yapmalısınız. Web sitenizin konusuna aykırı içerikler dikkat çekmeyerek sitenizin ortalamasını düşürür. Veya benzeri çok olan içerikler daha az dikkat çekecektir.
Bunun dışında daha önceden yaptığınız ama dikkat çekmeyen içerikleri güncellemeniz veya kaldırmamız siteniz için daha iyi olacaktır.
Daha az dikkat çeken içerikleri bulmak için Google Analytics kullanabilirsiniz. Diğer içeriklerinize aylık 100 görüntüleme geliyorsa fakat birkaçına 1-2 geliyorsa bu içeriklerin güncellenmesi gerektiği anlamına gelir.
SEO verilere dayalı olarak yapılan bir çalışmadır, bu sebepten yaptığınız SEO çalışmalarının analiz raporlarını düzenli olarak kontrol etmelisiniz. SEO hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için SEO Nedir? adlı yazımıda okumanızı tavsiye ederim.