Siteniz yeterince hızlı açılıyor mu? Site açılış hızı, birden çok nedene bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Sitede kullanacağınız özel script kodlarından, tercih edilen grafik türleri ve tasarımına kadar her bir detay, sitenizin açılış hızına etki etmektedir.
'Sitem, çok yavaş açılıyor', 'sitemin açılış hızı çok yavaş' ve benzeri türden şikayetler sitenizde bir sorun olduğunu ifade eder. Sitenizin yavaş açılmasına sebebiyet veren bir sorunu belirleyebilmeniz için farklı açılardan soruna yaklaşmalısınız.
O halde, sitem neden yavaş? sorusu altında, olabilecek en büyük ihtimalleri inceleyelim ve bu ihtimaller doğrultusunda bir kontrol süreci gerçekleştirelim.
Sitem Neden Yavaş?
Scriptin yüklü olduğu sunucu, geç cevap veriyor olabilir
Sunucunun geç cevap vermesi, sadece ana sayfaya özel kullanmış olduğunuz bu scriptin geç yüklenmesine sebebiyet verdiği gibi aynı zamanda da sitenin açılış hızını etkilemektedir. Bu nedenle kontrol etmeli ve mümkünse hali hazırda sitenin sunucusu kullanılmalıdır.
Sunucularınız geç cevap veriyor olabilir
Web sitenizin içeriğinin barındırıldığı sunucular, geç cevap veriyor olabilir. Bu da web site içeriğinizin geç yüklenmesine sebebiyet verir. Bu gibi durumlar çoğu zaman geçicidir. Aynı sorunların sürekli devam etmesi durumunda, farklı sunucular ile devam etmeniz önerilir.
Çok sayıda multimedya bulunması
Görüntü dosyaları, bir diğer ifade ile multimedya dosyaları olarak da tanımlanabilir. Bu dosyaların embed yolu ile web siteniz üzerinden kullanıcıya sunulması da yavaşlığa neden olur.
Çok sayıda görselin, videonun bir arada bulunması; sayfaların daha geç yüklenmesine sebebiyet vermektedir. Özellikle düşük internet hızı olan yada mobil bir cihaz üzerinden web sitesini ziyaret eden bir kullanıcı açısından da düşünmek gerekir.
Web Sitemi Nasıl Hızlandırabilirim?
Web sitenizi hızlandırmak için uygulayabileceğiniz pek çok yöntem var. Bu yöntemlerin bir kısmı zaten, yukarıda belirttiğimiz web sitesinin yavaşla sebepleri için bir çözüm sunacağından dolayı, web sitenizi en azından %20 kadarını ve hatta daha fazlası kadarını hızlandırabilirsiniz.
Grafik optimizasyonu yapın
Grafik optimizasyonu, web sitenizin daha hızlı bir şekilde yüklenebilmesi için gerekli olan bir çeşitli media uyumluluğunun sağlanması sürecidir.
Eğer web sitenizde oldukça fazla görsel öğe bulunuyorsa (resim, fotoğraf, video) bunlar sayfa açılış hızını büyük oranda etkilemektedir. Dolayısıyla bu görsel öğeleri daha küçük bir boyuta düşürerek, hem bu görsellerin kullandığı boyutu düşürmüş hem de sayfanın açılış hızını büyük oranda arttırmış olursunuz.
Bunun için çeşitli görsel düzenleme programlarını tercih edebilirsiniz. Formatı değiştirerek, boyutun daha ufak olmasını sağlayın. Bu sayede ön yükleme süresi neredeyse %60’a kadar hızlanacaktır!
Kendi sunucunuzu kullanın
Web sitesinin özellikle sunmuş olduğu görsel içerikler için kendi sunucusu tercih etmesi durumunda, daha hızlı bir ön yükleme sağlanacaktır.
Ancak bu her görüntü türü için geçerli değildir. Örneğin bir video, embed yoluyla web siteniz üzerinden izlenebilir ancak bu videonun kullanıcıya yüklenim süresi tamamen o videonun bulunduğu web sitesinin sunucusu ile alakalıdır. Dolayısıyla siz başlıca işlemleri daha çok stabil olan resim ve fotoğraf gibi görüntülerde yapmalısınız.
Sistem yazı tipini kullanın
Hem mobil hem de standart bilgisayarların desteklediği standart yazı modelleri vardır. Bu yazı modelleri, herhangi bir şekilde ek bir kodlama gerektirmez yada bu yazı modellerini kullanıcıya sunabilmeniz için özel bir scripte de ihtiyaç duymazsınız. Dolayısıyla, özellikle yazılı içeriğiniz daha hızlı yüklenir.
Bonus
Web sitenizin her bir sayfasının özel bir ön yükleme süresi vardır. Bu ön yüklenme süresi, aynı zamanda ön belleğe alınması süresi olarak da ifade edilir. Dolayısıyla bu ön yükleme süresinin uzun yada kısa olması, tamamen o sayfanın boyutu ile alakalıdır. Sayfanın boyutunu belirleyen temel etkenler ise daha çok o sayfadaki kodlamalar ve görseller ile alakalıdır.