BEBEKLERDE SÜT ALERJİSİ
Yeni doğan bebeklere bir yaşından önce anne sütü ve anne sütüne eşdeğer özellikleri taşıyan hazır mamalar dışında başka bir süt verilmesi doğru değildir. Bir yaşından sonra ise verilen her türlü süt ve süt ürünü bazı bebeklerin vücudunda alerjik tepkilere neden olabilir. İşte, bebeklerde süt alerjisi, süt ürünlerini vücudun tolere edemediği durumlarda verdiği olumsuz reaksiyonların tamamına denir.
Genellikle insan bedeni birçok gıdayı hiçbir sorun yaşamadan sindirebilir. Fakat bebeklerin sindirim sistemleri belirli bir yaşa kadar tam olarak gelişimini tamamlayamaz. İnek sütü sindirimi zor olan gıdaların başında gelir. Şayet bebeğin sindirim sisteminin inek sütündeki proteinlere karşı hassasiyeti varsa bir süre sonra gözle görülen belirtiler ortaya çıkacaktır. Peki, süt alerjisinin belirtileri nelerdir?
Süt alerjisi belirtileri
Yapılan araştırmalar ülkemizde her yüz çocuktan beşinde süt alerjisi olduğunu göstermektedir. Belirtiler çocuktan çocuğa farklılık göstermektedir. Bazı çocuklarda çok hafif belirti olurken bazı çocuklar ise süt alerjisi belirtilerini çok yoğun hissetmektedirler. Bu belirtiler süt içtikten bir saat içinde ortaya çıkan kusma, kaşıntıyla birlikte meydana gelen kızarıklıklar, çok ağır seyretmese de nefes alıp vermekte zorluk yaşanması şeklinde olabilmektedir.
En fazla görülen belirtiler ise gün içinde dışkılama normalken süt içtikten sonra ishal olmasıdır. Nasıl ki bozuk bir gıda yenildiği zaman ilk olarak karın ağrısı hissedilirse süt alerjisi olan bir bebeğinde karın ağrısı şikayeti olacaktır. Normal olmayan bir şekilde ağlama nöbetleri süt alerjisinin tipik belirtileri arasındadır.
Bir yaşından küçük bebekler anne sütü ile besleniyorsa annenin tükettiği süt ve süt ürünlerine karşıda alerjik tepkiler verebilmektedir. Bebeğin neye karşı alerjisinin doğru tespit edilebilmesi için annenin gün içinde neler yediğini, bebeğine neler yediğinin ve bebeğin vücudunun verdiği tepkilerin neler olduğunu çok kapsamlı bir şekilde not alması gerekir. Elde ettiği veriler alerji konusunda uzman doktor tarafından değerlendirilir.
Doğru teşhisin konulması için hekim tarafından 15/ 20 gün anne ve bebeğin beslenmesinden süt ve süt ürünleri çıkartılır. Bu 20 günlük süre zarfında bebek gözlemlenir. Daha sonra bebeğe tekrar süt verilir. Tekrar süt verildikten sonra alerjik reaksiyonlar gözlemlenirse süt alerjisi teşhisi konulur.
Esenlikler ile kalmanız temennisi ile.
Hoşçakalın, Sağlıkla kalın.