Cildinizin Neden Yaşlandığını Biliyormusunuz?
İnsanlar için gençlik nasıl olası bir durumsa yaşlılıkta olasıdır. Ciltte oluşan yaşlılıkta kısa sürede fark edilir. Fakat cilt diğer organlardan farklı olarak hem içten hem de dıştan yaşlanır. Bir bireyin cildinin yaşlanmasında farklı nedenler bulunur. Bu durum kimilerinde erken kimilerinde ise biraz daha geç görülür. Cildin yaşlanması son derece doğal bir süreçtir. Ancak bunu daha uzun vadeye ertelemek kişilerin elinde olan bir durumdur. Fakat eninde sonunda cilt yaşlanır. Bu kaçınılmaz sonun geldiğini anlatan belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ciltte küçük beyaz yumrular oluşur.
- Dudaklar incelir.
- Cilt daha kolay bir şekilde zarar görmeye başlar.
- Cilt dokusunda kâğıt gibi bir görünüm oluşur.
- Göz kapaklarında düşmeler başlar.
- Burun ucunda şekil değişiklikleri olur.
- Kırmızı benler ortaya çıkar.
- Cildinde bu durumlarla karşı karşıya kalan kişilerin cildinin yaşlandığı söylenebilir.
Cilt Yaşlanmasını Hızlandıran Nedenler?
Cildi yaşlandıran nedenler oldukça fazladır. Bebekken herkesin cildi pürüzsüz ve daha sıkıdır. Çünkü daha hiçi bir dış etmenle karşılaşılmamıştır. Fakat bu durum 20’li yaşlara doğru değişmeye başlar. Ciltte lekelenme ya da sivilceler baş gösterir. Cildin yaşlanmasını hızlandıran durumlar genetik olabilir.
Aileden aileye bir cilt tipi oluşur. Bu da zamanla ciltte gözle görülebilir. Hazır gıda tüketmek, çok fazla güneşe maruz kalmak cildin yaşlanmasını hızlandırır. Çevre kirlilikleri, uyku alışkanlıkları gibi daha çok fazla neden, cildin yaşlanmasının hızlanmasında etkili faktörlerdir.
Cilt Yaşlanmasına Karşı Alınabilecek Önlemler
Cildinin çok erken yaşlarda yaşlanmasını istemeyen kişiler bunun için bazı önlemler alabilirler. Alınan önlemler tamamen cildin yaşlanmasını engelleyemese de gecikmesini sağlar. Bu durumla karşılaşan kişilerin ilk yapması gereken bir uzmandan yardım almasıdır. Cildin yaşlanmasını önlemek birçok bakımdan mümkün olabilmektedir.
Çünkü bir hastalık varsa bu kontrol amaçlıdır. Cildin yaşlanmasını önlemek için her akşam temizliğini sağlamak gerekir. Uyku düzenine dikkat edilmesi, beslenme alışkanlıkları yapılabilecek sıradan davranışlardandır.
Çok rahatsız edici durumlarda söz konusuysa kimyasal peeling gibi uygulamalara başvurulabilir. Cildi yenileyen uygulamalar arasında peeling son derece etkilidir. Periyodik bakım uygulamak cildinizin her zaman taze kalmasını sağlar. Bol su tüketmek cildin her zaman canlı kalmasında etkili olacaktır. Düzenli beslenir ve egzersizlerinizi aksatmazsanız daima genç kalmayı başarabilirsiniz.
Her Cilt Aynı Şekilde Mi Yaşlanır?
İnsanlarda 3 cilt tipi bulunur. Bunlar, normal, yağlı ve karma şekildedir. Birbirinden farklı olan bu ciltlerin yaşlanmaları da birbirinden farklıdır. Eğer cilt için gerekli olan bakımlar sağlanıyorsa, bu süre uzatılabilir. Her cilt tipinin kendine uygun olan bir bakım yöntemi vardır. Bunlar yerine getirilerek cildin sağlıklı kalması sağlanabilir. Kuru cilde sahip kişilerin cildini bol bol nemlendirmesi gerekir. Özellikle tüm ciltlere sahip kişilerin mevsimsel hazırlıklarını iyi yapmaları gerekir. Yaz ve kış bakımları birbirinden farklıdır. Güneşin zararlı ışınlarından korunmalı ve kış aylarının sert soğuklarından cildinizi daima uzak tutmalısınız.
Esenlikler ile kalmanız temennisi ile.
Hoşçakalın.