İdrar Yolları Enfeksiyonu ve Belirtileri
Vücuda dışarıdan giren bakteriler bazen çeşitli yollarla idrar yollarında enfeksiyona sebep olmaktadır. Sağlıklı bireylerin idrar yollarında herhangi bir bakteriye rastlanmamaktadır. Bu bakteri, idrar yollarına girdiğinde çeşitli sağlık sorunlarının meydana gelmesine sebep olmaktadır. Enfeksiyon, idrar yollarında herhangi bir bölgeyi etkileyebilmektedir.
İdrar Yolları Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?
İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerde çok sık tuvalete çıkma eylemi gözlemlenmiştir. İdrar yapma esnasında şiddetli yanmalar ve ağrılar meydana gelmektedir. Bunların yanı sıra ateş, halsizlik, idrar renginin koyulaşması ve kötü kokması, şiddetli mide bulantıları ve istifra etme, çok sıkışma hissiyatı oluşsa bile az miktarda idrar yapmak ve kaburga ağrıları idrar yolları enfeksiyonunun belirtileri arasındadır. Fakat tüm bunların yanında idrar yolları enfeksiyonu bazen belirti göstermemektedir. Böbreği etkileyen üst idrar yolları enfeksiyonlarında ise, her vakada görülmeyecek şekilde idrarda yanma, bulantı, kusma ve böbreklerde meydana gelen hassasiyetler gözlemlenmektedir.
Daha çok kadınlarda gözlemlenmektedir.
Kadınlar hayatları boyunca birden fazla idrar yolları enfeksiyonuna maruz kalabilirler. Bakteriler, erkeklere göre kadınlarda daha hızlı bir şekilde mesaneye ulaşmaktadır. Cinsel aktiflikte idrar yolları enfeksiyonuna sebep olmaktadır. Özellikle menopoz sonrası dönemlerde idrar yolu enfeksiyonunun daha sık gözüktüğü gözlemlenmiştir.
İdrar Yolları Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?
İdrar yolları enfeksiyonları alt ve üst enfeksiyonlar olarak ayrılmaktadır. Alt enfeksiyonlar erken teşhis ile birlikte kolayca tedavi edilebilmektedir. Komplike meydana gelmeyen durumlarda bazı enfeksiyonlar kendiliğinden geçebilmektedir. Fakat komplike durumlarda ağızdan alınan antibiyotik tedavileri uygulanmaktadır. İdrar yollarında meydana gelen enfeksiyonlar böbreklere zarar vermektedir ve erken teşhis olmaz ise, kalıcı hasarlar meydana gelmektedir. Özellikle idrar sırasında şiddetli yanmalar, kanamalar meydana geliyorsa, uzman görüşüne başvurulmalıdır. Antibiyotik tedavileri ile enfeksiyon birkaç gün içerisinde ortadan kalkmaktadır. Bunun yanında, şiddetli ağrılar yaşayan kişiler için ağrı kesici tedavilere de başvurulur.
İdrar Yolları Enfeksiyonuna Neler İyi Gelmektedir?
Enfeksiyonu geçiren kişilerin bol sıvı tüketmesi gerekmektedir. Mesane bölgesinin hijyen koşullarına uygun olması ve düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Günde 2-3 litre su tüketimi şarttır. Bu sıvı tüketimi, özellikle mesane bölgesinde meydana gelen enfeksiyonların ortadan kalkmasına ve bakteri oluşumunun önüne geçilmesine katkı sağlamaktadır. Alkol, sigara ve kafein içeren ürünlerin tüketimi azaltılmalıdır. Mesaneyi etkileyebilecek tüm zararlı besinlerden uzak durulmalıdır.