Kahvehane Dükkanı Açmak! Çağımızın Hastalığı!
Son dönemin hemen hemen her mahallesinde her caddesinde her köşe başında bir kahvehane görüyoruz. Hastalık seviyesinde çoğalan kahvehane dükkanları, aynı lokumcu trendi gibi yok olmanın eşiğine gelir mi?
Gelin bu yazımızda yıllardır kahvehane işleten bir kişi ile röportajımızı okuyun.
Röportaj:
Merhaba. Kaç yıldır kahve dükkanı işletiyorsunuz?
- Yaklaşık 12 yıldır işletmekteyim.
Son yıllarda bu kadar fazla kahvehane ( halk dilinde kahve ) dükkanının açılmasını nasıl görüyorsunuz?
- Herkes sağdan soldan çok kazanıyorlar işte 20-30 bin liraya açarım, satarım 50 çay 50 lira oh mis gibi diye düşünüyor ama sonları hep hüsran hep hüsran ( gülüyor... )
Peki lafı açılmışken orta halli bir kahvehane açmak isteyen ortalama ne kadar para gereklidir?
- Belli bir fiyatı yok 20 bin lirayada açan var 400-500 bin lira harcayanlarda var . Aslında burda önemli olan dükkanın konumu işlekmi, değil mi? Masa olarak çin malımı (adi, ucuz malzemeyi kastediyor), güzel bir şeymi? Jakuzilimi tüplümü ( gülüyor) kullanacaksın? Yani fark eder. Ortalama bir dükkan algısı, vergisi, tabale belgesi vs. Şeylerle ortalama 30-60 bin lira arası açarsın.
Kahvehaneler para kazanabiliyormu?
- Öncelikle şuna kahvehane deme KAHVE arkadaş KAHVE! ( gülüyor ve çayından bir yudum alıyor). Kazanıyor. Yani düzgünce işinin başında olan ve yeri iyi olan biri en azından kirası vergisi vs. şeyleri çıkardıktan sonra en az asgari ücret kazanır. Burda önemli olan esnaf olduğunuzu unutmamanız. Yani para kazanmak biraz sizin esnaflığınıza, hizmetinize, çayın bayatmı, muhabbetin külah mı? (Gülüyor...) ona bakıyor diye bilirim.
Son olarak sizce kahve dükkanı açılırmı?
- Daha başma şıkları varsa kesinlikle yapmalarını istemem ne bayram var ne seyran. Sabah 5.5 gece 1-2. İlla yapmak istiyorum diyen varsada yapabilir. Aç kalmazsınız emin olun.
Evet. Röportajımızın sonuna geldik. Umarim kafanızdaki soruları biraz azaltmışızdır.
Esenlikler ile kalmanız temennisi ile
Hoşçakalın. İstediğiniz tüm dileklerin kabul olması dileğimle.