Çocuğa kaç yaşında akıllı telefon alınmalı?
Küçük yaştaki çocuklar akıllı telefon, tablet bilgisayar ile dijital dünyanın bir kesimi olmak istiyor. Uzmanlar ise bu mevzuda ebeveynlerin gözetmesi gereken altın kurallar olduğuna dikkat çekiyor: Akıllı telefon ve tablet kullanımı yaşı düşüyor. Pek çok ebeveyn küçük yaştaki çocuklarının dijital dünyanın bir kesimi olma isteği karşısında ne yapacağını bilmiyor. Çocuğa akıllı cep telefonu ya da tablet bilgisayar almak için en uygun yaş nedir? Akıllı cep telefonu alırken hangi kriterler dikkate alınmalı, çocuklar dijital dünyanın tehlikelerinden nasıl korunabilir?
Anne ve babalar, işte bu sorulara karşılık arayarak, çocukların küçük yaşlarda başlayan akıllı cep telefonuna sahip olma dileğinin ne vakit gerçekleştirilebileceğini bilmek istiyor. Uzmanların görüşleri ışığında çocuklara dijital dünyanın kapılarını ortalarken yetişkinlerin gözetmesi gereken altın kuralları sizin için derledik:
İlköğretim çağında cep telefonu alınabilir mi?
“Çocukların da dijital katılımcılık hakkı var” diyen Alman Enformasyon İktisadı, Telekomünikasyon ve Yeni Medyalar Birliği’nin (BITKOM) Lideri Achim Berg’e nazaran ilkokul öğrencileri de akıllı cep telefonu kullanabilmeli. Fakat Federal Aile Bakanlığı başta olmak üzere pek çok uzman, ilköğretim çağındaki çocuklara akıllı cep telefonu alınmasını uygun bulmuyor. 11 yaşından küçük çocuklara neden cep telefonu alınmamalı?
Alman Aile Bakanlığı uzmanları, 11 yaşından küçük çocukların akıllı telefon uygulamalarını şuurlu bir biçimde yönetemeyeceğine dikkat çekiyor. Çocukları muhafaza sorumluluğunun ebeveynlerde olduğuna vurgu yapan uzmanlar, küçük çocukların internet ve sanal dünyada karşı karşıya kalabilecekleri tehlike ve tehditler karşısında kendilerini koruyamayabilecekleri konusunda uyarıyor. Pekala akıllı ceplerin kullanımı çocuklara yasaklanmalı mı?
Uzmanların bu soruya cevabı net: Hayır yasaklanmamalı. Anne ve babaların, çocuklarına kendi akıllı telefon ya da tabletlerini kullanmalarına müsaade verebileceği ancak bu kullanıma bir müddet sınırlaması getirilmesi ve kullanımın yetişkinlerin denetiminde olmasının büyük kıymet taşıdığına vurgu yapılıyor. Ebeveynlerin çocuklarıyla bu mevzuda muahedeleri ve mutabık kalınan temellere uyulmasını da sağlamaları gerekiyor. Ayrıyeten küçük çocukların, kendi isimleri ismine açmalarına müsaade verilmemesi gereken toplumsal medya platformları hakkında merak ettikleri soruların yetişkinler tarafından yanıtlanması, mümkün tehlikeler konusunda da bilinçlendirmenin uygun olabileceği belirtiliyor.
İlkokul birinci sınıftaki bir çocuğun günde 30 dakikadan fazla akıllı telefon ya da tablet kullanmasına müsaade verilmemesi gerektiği vurgulanıyor.
Israr karşısında ne yapılmalı?
Uzmanların, “Ama arkadaşımın var” diyerek pek çok çocuğun kendisine akıllı cep telefonu alınması konusunda ısrar etmesi karşısında ailelere yaptığı teklif ise şöyle: Yaşının akıllı telefon kullanmaya uygun olmadığı kararlılıkla çocuğa anlatılmalı. Bunu yaparken de ebeveynler hudutlu mühlet olmak kaydıyla çocuklarına kendi telefonlarını kullanabileceklerini söylemeli. Çocuğunun şuurlu bir akıllı cep telefonu kullanıcısı olmasını isteyen anne babalar, rol model olduklarını unutmamalı, kendileri de cep telefonlarını bir kenara koyabilmeli. Ailelere sade cep telefonu önerisi
Pek çok aile küçük yaştaki çocuklarına gerektiğinde süratlice ulaşmak istediklerini söylüyor. Uzmanlar bunun için, internet kontağı olmayan, akıllı olmayan cep telefonlarının da kâfi olduğuna dikkat çekerek, bu model cep telefonlarının satın alınabileceğini söylüyor.
Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle
Hoşçakalın