Apple Çin deki İCloud Veri Merkezini Çinli Bir Şirkete Devredecek!

Apple Çin deki  İCloud Veri Merkezini Çinli Bir Şirkete Devredecek!


Apple, dün yaptığı izahat ile Anakara Çin’deki iCloud verilerini Çinli bir şirkete devredeceğini duyurdu. Bu ilan büyük tartışmalara niçin oldu.

Apple, dün, 28 Şubat’ta iCloud sunucularında saklanan tüm verilerin Apple ve Çinli firmaların erişebileceği maddesi başta olmak üzere yeni hizmet şartlarının ve koşullarının incelemesi mevzusunda müşterilerine bildirimde bulunmuş oldu. GCBD tarafınca 28 Şubat’ta işletilmeye başlanacak olan iCloud’u kullanmak istemeyen Anakara Çin’de yaşayan müşterilere hesaplarını iptal etme seçeneği de sunuldu.


Guizhou-Cloud Big bilgi (GCBD) tarafınca Apple’dan devralınacak verilerde, Apple’ın ABD’de açılan ve ABD doları karşılığında yada ABD merkezli App Store hesaplarına bağlı olan iCloud hesaplarının da yer aldığı ortaya çıktı.

Apple’dan konuyla alakalı daha fazla teferruat istek edilmesi üzerine şirket, iCloud hesaplarının kayıtlı olduğu veya fatura edildiği yere bakılırsa değil kullanıcının cihazının ayarlarına dayalı olarak iCloud hesaplarının taşındığını açıklayan şartları ve koşulları web sitesine ekledi.


Bu, binlerce kullanıcının geçici olarak Çin’de yaşaması niteliğinde, iCloud verilerinin Çin’in güneyindeki Guizhou eyalet yönetimine ilişkin olan GCBD’nin kontrolü altındaki sunuculara taşınacağı ihtimali ortaya çıkarıyor ve böylesi bir tatbik bir çok kullanıcıyı tedirgin etmeye yetti.

Kullanıcılara göre, Çin’de uygulanması planlanan bu yeni siyaset etik değil ve aslına bakarsan pek çok kullanıcının sistemden çıktığı bildiriliyor. Çin’deki birfazlaca kullanıcının iPhone ve iCloud ayarlarını ABD’ye göre ayarladığı ve böylece verilerinin ABD’de tutulmasını sağlamayı hedefledikleri ifade ediliyor.

Apple’ın ülkelere gore yerel yasalara ve yönetmenliklere uymaya çalışmak için bu şekilde bir ismim atmış olması akıllara her ülkeye göre bu şekilde bir uygulamanın gelecekte uygulanabileceğini getiriyor. Bu da uzmanlar tarafından ürkütücü olarak değerlendiriliyor. Uzmanlara bakılırsa, ülke yetkililerinin şifrelenmiş iCloud verilerine erişim için Apple’dan bir arka kapı istenmesi niteliğinde olacakları hayal bile etmek olası değil.

Yorum Gönder

Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın

Daha yeni Daha eski