Başarılı Bir Growth Hacking Hikayesi: Botego

Şu anda her ne kadar kapanmış olsa da Botego ilk ortaya çıktığında 1 ay gibi kısa bir sürede 22 farklı ülkeden büyük bir müşteri ağına sahip olarak Growth Hacking konusunda son derece başarılı bir örnek olmuştu. Şu sıralar dropshipping ile ilgilenen Ekim Nazım Kaya'nın kişisel blogunda yayınladığı bu sürece ilişkin bir yazısına denk geldim. Süreci detaylı bir şekilde aktarması ve uyguladıkları stratejileri sırasıyla paylaşması, bu alanda kendini geliştirmek isteyenler için yol gösterici bir yazı olmuş. Bende bu yazımda Ekim Nazım Kaya'nın uyguladığı stratejileri sizlere aktarmaya çalışacağım.

Growth Hacking

Yazıya başlamadan önce Botego'yu bilmeyenler için açıklamak isterim. Botego, ZopimChat gibi bir canlı iletişim sistemidir. Bir alışveriş sırasında ya da bir sitede karşılaştığınız bir sorunla ilgili müşteri temsilcileriyle direkt olarak iletişim kurmanızı sağlayan yapay zeka destekli bir sistem.

Anahtar Kelime Belirlemesi

Pazarlama stratejilerinin tamamında en önemli nokta pazarlayacağınız ürünün hangi kitleye hitap ettiğini ve hangi gerekliliği giderdiğini tespit etmektir. Bunun sonucunda ise ürününüzü tanıtan bir anahtar kelimeye ulaşırsınız. İşte Botego'da yapılan ilk iş anahtar kelimeyi belirlemek: live chat... Eğer yerel bir çalışma yapmayacaksanız belirleyeceğiniz anahtar kelimenin tüm dünya tarafından anlaşılabilir olması önemli bu yüzden İngilizce bir anahtar kelime tercihi oldukça önemli.

Rakip Analizi

Yaptıkları çalışmalardan anahtar kelimelerin belirlenmesinden sonra sektörde bu alanda önemli pay sahibi olan diğer işletmelerin analizinin yapılması ve piyasada rekabet içinde olunacak firmaların belirlenmesi de son derece önemli. Yaptıkları rakip analizinde ise karşılarına iki önemli rakibin çıktığını görmekteyiz. Bunlardan birisi hepinizin birçok sitede karşılaştığı Zopim ile Olark.

Hedef Kitlenin Belirlenmesi

Özellikle pazarlayacağınız ürün için pazar hedeflemesi yaparken kitlenizi bilmelisiniz ve ona göre strateji belirlemelisiniz. Ekim Nazım Kaya'nın bu yazısında ilk etapta hedef kitlelerini tam olarak belirleyemediklerini ve buna rağmen oldukça zor bir anahtar kelime seçtiklerini görmekteyiz. Denedikleri birkaç stratejiden sonra ise hedef kitlelerinin gelişmeye açık olan start-uplar ile sitelerinde FAQ (Sık Sorulan Sorular) sayfası bulunan işletmeler olduğuna karar vermişler. Ayrıca e-ticaret sistemlerinin en çok kullanıldığı platformlar olan Wordpress, Shopify ve WIX'i de hedeflediklerini görüyoruz.

Hedef Kitleye Ulaşmak

Hedef kitleye ulaşmak için ise farklı yöntemler denediklerini yine bu yazısında görmekteyiz. Öncelikle anahtar kelime kitlesi içerinde bulunan ve FAQ sayfası olan sitelere ulaşmaları gerektiğini ve bunun için farklı platformlardan destek aldıklarını görüyoruz. Ardından e-mail pazarlama stratejileri ile bu hedef kitleye ulaşmaya çalıştıklarını görüyoruz. Ayrıca bu maillere geri dönüşlerin artması için yapılan bazı kampanyaları da görmekteyiz. Örnek olarak, bu alandaki rakiplerden birinin kullanıcılarına 1 aylık ücretsiz deneme süresi verdiklerini ve buna karşılık olarak müşteriyi kendilerine çekmek amacıyla Botego'nun 12 aylık ücretsiz deneme süresi verdiklerini ve bu doğrultuda hızlı bir şekilde sistemlerine geri dönü çok hızlı bir şekilde artış yaşadığını görüyoruz.

Bunun yanı sıra tüm hedef kitlelere özel olarak mail içeriği hazırladıklarını ve bu doğrultuda hedef kitlelerini gruplandırdıklarını görüyoruz. FAQ sayfası olan siteleri için çalışanları baz alan bir mail içeri belirlenirken, start-uplar için tamamen farklı bir içeriğin oluşturulduğunu görmekteyiz.

Hedef kitlenin en çok kullandığı sistemler olan Wordpress, Shopify ve WIX gibi platformların uygulama mağazalarına da kullanıcı dostu platforma özel uygulamalar geliştirdiklerini ve son kullanıcıyı, platformların uygulama mağazalarından kendi sistemlerine çektiklerini de görmekteyiz.

Sonuç

Sonuç olarak 1 ay gibi kısa bir sürede 22 farklı ülkeden müşterisi olan Botego, growth hacking alanında son derece başarılı bir stratejiyle büyük bir başarıya imza attıklarını görüyoruz. Bu örnekte de göreceğimiz üzere pazarlama stratejileri hiçbir zaman durağan olmamalıdır. Dinamik ve değişken bir pazarlama stratejisi ile aktif hedefinize ulaşmak için doğru adımları atmanız kaçınılmazdır.

Yorum Gönder

Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın

Daha yeni Daha eski