Bu süreçten sonra arama motorları farklı algoritmalar geliştirdi. Web site sahipleri de arama sonuçlarında üst sıralara çıkmak için çeşitli SEO çalışmalarına yönelmeye başladı. Başarılı bir SEO çalışması ile web sitenizi sonuçlarda üste çıkarmak ve daha çok müşteriye-ziyaretçiye hitap etmeniz oldukça kolaydır. Çalışmalarınızda size ışık tutarak, doğru yolda ilerlemenizi sağlayacak olan ise SEO analizidir.
Aşağıdaki başlıklardan SEO analizi nedir nasıl yapılır, hangi araçlar kullanılmalıdır öğrenebilirsiniz. Bu şekilde hem reklam gelirlerinizi artırabilir, hem de e-ticaret ile uğraşıyorsanız daha çok ürün veya hizmet satarak daha fazla para kazanabilirsiniz.
SEO Analizi Nedir?
SEO analizi; web sitenizin hatalı ve başarılı olan kısımlarını test etme, arama motorlarına göre optimize edilip edilmediğini kontrol etme ve iyileştirme aşamasında hangi çalışmaların yapılması gerektiğini öğrenme sürecidir. Kısaca SEO analizi nedir sorusuna bir web sitesini detaylı inceleme diyebiliriz.
Çeşitli araçlar veya internet sitelerini kullanarak web sitenizin SEO analizini kolaylıkla yapabilirsiniz. Türkiye’den örnek vermek gerekirse, yerli olarak en bilinen kaynak WM Aracı’nın SEO analiz aracına internet sitenizin adresini girdikten sonra birkaç dakika içinde sayfalarınızın SEO uyumluluğuyla ilgili raporunu alabilirsiniz. Öyleyse başarılı bir SEO analizi nasıl yapılır beraber inceleyelim…
5 Adımda SEO Analizi Nasıl Yapılır?
Screaming Frog SEO Spider |
1. Sayfa Listenizi Oluşturun ve Anahtar Kelimeler Atayın
Yapacağınız SEO çalışmalarının yararlı olabilmesi için web sitenizdeki tüm sayfaları Excel yardımıyla listeleyin. Hedeflediğiniz anahtarkelimeler yalnızca ilgili sayfalarda mı yer alıyor kontrol edin. Bunu yaparken Screaming Frog SEO Spider denetim aracını kullanabilirsiniz. Programı kurduktan sonra anasayfaya web sitenizin adresini yazın ve kapsamlı bir tarama başlatın. İşlem bitince sol üst köşedeki HTML filtresini seçip, sayfa listesini Export edin.
2. URL Yapılarını, Başlıkları ve Meta Açıklamalarını Analiz Edin
Sayfaların URL yapıları, arama motorlarına uygun mu? H başlıklarında anahtar kelimeler geçiyor mu ve sırasıyla kullanımı doğru mu? Çift sayfa başlığı ve eksik-hatalı meta açıklaması problemleri var mı? Yine Screaming Frog aracını kullanarak sayfaların durumunu, sorunlu olup olmadıklarını ücretsiz bir şekilde analiz edebilirsiniz.
3. Site İçi Bozuk Linkleri ve Verdiğiniz Linkleri Kontrol Edin
Site içi ve site dışı linkleri kontrol eden ve onların kondisyonlarından bahseden birçok SEO analiz aracı bulunmaktadır. Screaming Frog üzerinden örnek vermek gerekirse Internal sekmesi altında, iç bağlantıları görüntüleyebilirsiniz. Böylelikle yönlendirmelerin doğru olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. External olarak isimlendirilen bölümde ise site dışına verilen adresleri, yönlendirme şekillerini ve içeriği görmeniz mümkün.
4. Tüm Sorunları Listeleyin
Sitenizin genel sağlığını kontrol etmek için tek bir araca bağlı kalmayın. Çeşitli SEO analiz araçları sayesinde daha önce fark etmediğiniz bir sorunu tespit edebilirsiniz. Bu nedenle en az 3,4 araç kullanarak analizlerinizi gerçekleştirirseniz, çok daha kapsamlı bir denetim yapmış olursunuz. SEO analiz araçları sayesinde öğrendiğiniz sorunları listeleyin. Örneğin, anahtar kelime uzunluğu kısmında sorun gördüklerinizi, yinelenen meta etiketleri, H1 başlığı olmayanları ve acilen yapılması gerekenleri kategorize edin.
Neil Patel SEO Analyzer - SEO Analiz Aracı |
5. SEO Stratejinizi Belirleyin
Kendi siteniz ya da müşterinizin web sitesi için SEO stratejisi belirlerken, önceliğiniz analizde çıkan kritik hatalar olmalıdır. Çünkü sıralamada yükselmenize engel olan en önemli sorunlar bunlardır. SEO analizi için kullandığımız bazı araçlar hatalar, öneriler ve uyarılar şeklinde raporlar sunmaktadır. Optimizasyona kritik hatalardan başlamak için örneğin Neil Patel'e ait web sitesini kullanabilirsiniz. Ana sayfadaki bölüme site adresinizi yazın ve Analyze butonuna tıklayarak birkaç saniyede sitenizin sağlık durumunu test edin.
Teknik hataları, sayfa yüklenme süresini, yönlendirmeleri, hata ve uyarıları bu şekilde kolayca öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda çıkan sonuçları PDF raporu hâlinde bilgisayarınıza indirmeniz de mümkün. On Page SEO Score kısmından da, taranan sayfalar için genel SEO puanınızı görebilirsiniz. SEO analizi nasıl yapılır öğrendikten sonra sitenizde iyileştirmeler yaptıkça, SEO puanınız devamlı değişeceği için sık sık burayı kontrol etmenizi öneririz. Özellikle On Page SEO Score bölümünde 70 üzeri bir puan alması sitenizin sağlık durumu açısından önemli. Tabii puanınızı öğrenmek için bunlar dışında yardım alabileceğiniz pek çok SEO analizi aracı bulunuyor ve çoğuna bakıp, farklı kaynaklardan yararlanmanızı öneririz.