Alzheimer Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Alzheimer Belirtileri Nedir?


Alzheimer Hastalığı Nedir?

Alzheimer halk arasında bunama olarak ta bilinen; demans yani Alzheimer Hastalığı Nedir sorusuna cevap olarak, hastalığının en yaygın formudur. Yaşın ilerlemesi; ile birlikte beyin hücrelerinde bir miktar kayıp yaşanmaktadır. Bu hastalık beyin hücrelerinin; ölmesine bağlı olarak kişinin bilişsel işlevlerinin azalmasına sebep olan vücudun sinir sistemiyle ilgili bir hastalıktır. Bu hastalıkta beyin hücreleri azalır ve beyin büzüşerek küçülür ve bu da hafıza problemlerinin oluşmasına yol açar.  Zaman içerisinde de kişi günlük işlerini tek başına yapamayacak hale gelir.  Hasta bir süre sonra kendi ihtiyacını karşılayamaz hale gelir.

Alzheimer Nasıl Oluşur?

Beta Amyloid olarak adlandırılan bu proteinler bir süre sonra beyin dokusundan atılmaz hale gelir. Beynimizin normal bir şekilde işlevlerini yerine getirmesi için sinir hücrelerinin birbiriyle bağlantı kurması gerekmektedir. Ancak protein birikimi bu hücreler arasındaki bağlantıyı koparır ve sinir hücreleri ölmeye başlar. Beyin hücrelerinde meydana gelen bu hızlı ölüm beyin büzüşmesine ve dolayısıyla da beynin hacimsel olarak küçülmesine yol açmaktadır. Alzheimer hastalığının neden henüz kesin olarak anlaşılamamaktadır. Bu hastalık beyinde ortaya çıkan farklılıkların ve belirtilerin ortaya çıkmasından yıllar önce başlamaktadır. Dolayısıyla bir kişi Alzheimer olduğunun farkına varamaz. 

Alzheimer Sebepleri Nelerdir?

Alzheimer’in başlıca nedenleri şu şekilde sıralanabilir: yaşanan travmalar, depresyon, sosyal hayat tarzı, ileri yaş, ailede Alzheimer hikayesinin olması, kolesterol, uyku düzeni problemi, dengesiz ve sağlıksız beslenme alışkanlığı sigara kullanımı, yüksek tansiyon gibi damar hastalığı… Bu hastalığın ilk belirtisi unutkanlıktır. Başlangıçta hafif olduğu için kişinin yaşam kalitesini bir miktar düşürür. Fakat günlük aktiviteler üzerinde pek etki etmez.Ancak gelişen dönemde unutkanlığın yükselmesi ile beraber bireyin hayat niteliği de düşer. Başlangıçta kişi ismi, mekân ve benzeri şeyleri hatırlamaz. Bir süre sonra ise yolunu kaybeder. Hastalık arttıkça kişi içine kapanır ve kendini dış dünyadan soyutlar.

Alzheimer Belirtileri Nelerdir?

Alzheimer hastalığının belirtileri, hastalığın dönemlerine göre farklılık gösterir. Başlangıç dönemi belirtileri şunlardır: kafa karışıklığı, içe kapanmak ve bu durumun artması, depresyon, değişen ruh hali, karar verememek, kaygılı olmak, konuşurken kelime bulmakta zorlanmak, eşyaları kaybetmek, sürekli aynı olaylardan bahsetme, yolları karıştırmak, evi bulamamak, eşyaları sürekli kaybetmek, konuşulanları hatırlamamak, kişi, nesne, mekân isimlerini unutmak

Alzheimer Evreleri

Orta Alzheimer ise hastalığın en uzun evresi olarak kabul edilmektedir. Bu esnada hasta yaşamını yardımsız sürdüremez. Aşırı sinirli, tavırlı, agresif, yaşanan unutkanlılıkları kabul etmeme gibi sorunlar yaşarlar. Orta dönem belirtileri şöyledir: heyecanlı olma, halüsinasyon görme, konuşma güçlüğü, hırçın ve öfkeli olmak, takıntılı hareketler yapmak, psikolojinin kötüleşmesi, gidilen ortama adapte olamamak…

Son evre belirtileri ise: konuşma bozukluğu, yeme bozukluğu, kilo kaybı, hem yakın zamanı hem de geçmişi hatırlayamama, yardımsız hareket gibi şeylerdir. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda Alzheimer hastalığı daha fazla görülmektedir. Alzheimer hastaları üzerinde inceleme yapılmıştır ve hastalığa sahip olan kişilerde beyin dokularında Beta Amyloid plaklarına rastlanmıştır.

Tedavisi Yapılıyor Mu?

Bu bilginin gelecek yıllarda bu hastalığın kesin nedeninin belirlenebilmesine önemli bir rol oynayacağı belirtilmektedir henüz Alzheimer hastalığının tamamen vücuttan atılmasına yönelik bir tedavi bulunmamaktadır.

Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.

Hoşçakalın.

Yorum Gönder

Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın

Daha yeni Daha eski